Later als ik dood ben – Ilse Ruijters – recensie

later-als-ik-dood-ben-framedIlse Ruijters (24 juni 1979) studeerde communicatiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam, met als specialisatie media entertainment. In 2008 won ze de IVIO Andries Greinerprijs, een aanmoedigingsprijs voor Flevolands schrijftalent. Dat betekende een boost voor haar schrijfcarrière. Ze zegde haar baan in loondienst op, kocht van het prijzengeld een nieuwe laptop en ging als freelance publicist aan de slag. Inmiddels staat er een fraaie reeks publicaties op haar naam. Op dit moment schrijft Ilse voor verschillende media en werkt ze als freelance dagvoorzitter en presentatrice. Daarnaast geeft ze workshops. Nadat ze een aantal schrijfwedstrijden won, maakte met De onderkant van sneeuw haar debuut. Deze huiveringwekkende psychologische vrouwenthriller werd bekroond met de Hebban Thriller Debuutprijs. Later als ik dood ben is haar tweede boek.

Elin is sociotherapeut en gaat werken in een TBS-kliniek. Voor haar niet zomaar een nieuwe baan, ze gaat er werken met een reden. Daar hoopt ze eindelijk antwoorden te vinden op vragen die haar dagelijks bezighouden. Haar hele leven is ze voorgelogen en nu zoekt ze de waarheid van haar bestaan in deze TBS-kliniek. Een waarheid die niet makkelijk te achterhalen is…

Dit was het dan, het moment waar ik nu al maandenlang naar uitkeek. De cruciaalste stap in mijn zoektocht tot nu toe. Achter deze klink bevond zich mijn antwoord

Later als ik dood ben start met een heftige passage die ervoor zorgt dat de aandacht meteen gevangen is. Het boek bestaat uit delen en deze verhalen zich vanuit het heden en het verleden. De hoofdstukken vertegenwoordigen de dagen dat het verhaal zich afspeelt. De korte, krachtige hoofdstukken en de indringende schrijfstijl van Ruijters maken dat het verhaal onverwijld pakt en het is dan ook bijna onmogelijk dit boek weg te leggen.

Vanuit een wisselend perspectief wordt Later als ik dood geschreven waar de grootste rol is toebedeeld aan Elin. Elin haar verhaal is vanuit de ik-vorm geschreven en behelst een indrukwekkend relaas. Ruijters schrijft gedetailleerd en beeldend en weet de personages op zo’n wijze neer te zetten dat er een band ontstaat en dat je je als lezer heel goed kunt verplaatsen in de personages. Het verlangen van Elin om de waarheid te achterhalen is volledig te begrijpen zo ook haar angsten en verwarring. Haar zoektocht haalt verschrikkelijke geheimen boven water en door haar verwarring maakt ze verkeerde beslissingen. Het personage Rem heeft genoeg op zijn kerfstok maar toch wordt hij zo neergezet dat ik medelijden met hem kreeg. Maar ook al heeft hij iets verkeerd gedaan, het blijft toch een mens en dit weet Ruijters goed uit te beelden.

Wie was ik zonder de rest van de acteurs in het toneelspel dat ik mijn leven noemde?

Met De onderkant van sneeuw, zette Ruijters zichzelf meteen op de kaart. Na zo’n geweldig debuut liggen bij een volgend boek de verwachtingen erg hoog. Is het debuut een toevalstreffer geweest of weet ze het succes vast te houden? Later als ik dood ben is wederom een uniek verhaal en heeft vele plotwendingen. Die zorgen voor een hoog spanningsniveau en Ruijters zet het verhaal op een zeer indringende wijze neer. De schokkende waarheid geeft een onbehaaglijk gevoel, het laat een indruk achter. Toen ik het boek uit had bleef het verhaal nog geruime tijd nasudderen. De onderkant van sneeuw was geen toevalstreffer, het is evident dat het geen eenmalig succesnummer is. Met Later als ik dood ben plaatst zich Ruijters definitief in de top van Nederlandse thrillerschrijvers.

Deze recensie is eerder gepubliceerd op Boekenbijlage.nl.

Titel: Later als ik dood ben|Auteur: Ilse Ruijters
Uitgever: The House of Books| ISBN: 9789044348132|Blz: 256

Later als ik dood ben is verkrijgbaar via de lokale boekhandel of via:
Bol
Bruna
Libris
AKO
Eci

© 2016, Wendy. All rights reserved

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *