Layers – Ursula Poznanski – Recensie

De zeventienjarige Dorian leeft op straat. Hij is van huis weggelopen. Weg van zijn gewelddadige vader. Zijn moeder is overleden toen hij 13 was. Zijn vader slaat hem steeds bont en blauw en Dorian ziet geen andere uitweg dan van huis weg te lopen. Het leven op straat gaat hem redelijk af, totdat hij op een ochtend wakker wordt en naast hem een zwerver ziet liggen. De zwerver is dood, vermoord en het zakmes van Dorian ligt midden in een plas bloed. Dorian kan zich niets herinneren en weet niet wat hij moet doen. Moet hij hulp halen? Moet hij naar het politiebureau? En dan staat achter hem een jonge man, die zijn handen voor zijn mond had geslagen en met grote ogen naar Dorian keek. Deze man heeft niet precies gezien wat er gebeurd is maar volgens hem was het zelfverdediging. De man zegt dat hij Dorian kan helpen. Maar dan moet Dorian met hem mee gaan. Helemaal in de war gaat Dorian met hem mee en laat zich meevoeren naar Villa Bornheim. Naar een organisatie die jongeren onder hun hoede neemt en zorgt dat ze veilig zijn. Maar is dat wel zo?

De cover van Layers is schitterend uitgevoerd. Het voorblad is zo gevouwen dat er een 3d effect ontstaat en het net is alsof je door een tunnel kijkt. Als het voorblad helemaal uitgevouwen wordt staat er de zin: De waarheid is complex. Een zin die al veel zegt over het verhaal.

Layers verhaalt vanuit het perspectief van Dorian, in de derde persoon. Zodra Dorian zijn intrek neemt in Villa Bornheim en de voorwaarden bekend zijn, kreeg ik al een beetje een unheimisch gevoel. Raoul Bornheim wil van de jongeren waardevolle leden van de maatschappij maken. Ze volgen lessen, maar er is geen internet, geen tv, geen kranten. Ze dragen dezelfde kleding alleen de kleur van de shirts verschillen. Het belangrijkste voor Dorian is dat hij hier veilig is, en niet meer op straat hoeft te leven. Maar dan wordt er een tegenprestatie gevraagd, Dorian moet relatiegeschenken afleveren, verzegelde pakketten. Niks mis mee, zou je zeggen, maar dan wil een van de ontvangers het pakketje niet aannemen. De nieuwsgierigheid van Dorian wint het en hij besluit dit pakketje zelf te houden en te openen. Vanaf dat moment is hij wederom op de vlucht en is zijn leven in gevaar…

In Layers gaat het vooral om keuzes maken. Welke weg in te slaan en wie te vertrouwen? En wat is echt en wat niet? Maar het gaat ook om doorzettingsvermogen en de liefde. De situaties die Dorian meemaakt zijn beangstigend en soms erg eng. Hij wordt in de gaten gehouden en regelmatig voel je letterlijk hoe hij verstijfd van angst. Het verhaal is ondoorgrondelijk en wat nu precies de doelstellingen zijn van Bornheim is zeer onduidelijk. Het lijkt er meer op dat ze proberen hem gek te maken. In de villa heeft Dorian Stella ontmoet en zij is de enige reden dat hij toch op de been blijft. Aan de andere kant is dit nu ook juist zijn zwakte en dit zal hem soms meer in de problemen brengen dan nodig was.

Layers pakt je vanaf de eerste bladzijde en Dorian is een personage waar snel een zwak voor te krijgen is. Het verhaal is origineel bedacht en als lezer wordt je meerdere keren, net als het hoofdpersonage, op het verkeerde been gezet. Wendingen waardoor alles wankelt en er wantrouwen ontstaat. Een gevoel van voortdurende waakzaamheid kruipt onder de huid en laat je alles intens meebeleven. De almaar doorlopende spanning klemt vast en laat geen moment los. Dat het de auteur goed gelukt is niet alleen het hoofdpersonage maar ook de lezer een rad voor de ogen te draaien blijkt uit het onvermoede plot.

Wat Layers extra bijzonder maakt, is de boodschap die diep verborgen ligt. Een boodschap die in het laatste hoofdstuk aanschouwelijk wordt gemaakt. Een mooie uitdaging om deze als lezer te ontdekken.

*****

Deze recensie is eerder verschenen op VrouwenThrillers.nl

Titel: Layers|Auteur: Ursula Poznanski
Uitgever: Lemniscaat|ISBN: 9789047708681|Blz: 368
Vertaling: Esther Ottens
Verschijningsdatum: maart 2017

Layers is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *