4 sterren,  Beoordeling,  Literaire thriller

Lieve mama – Esther Verhoef – Recensie

  • Titel – Lieve mama
  • Auteur – Esther Verhoef
  • Uitgever – Prometheus
  • Aantal pagina’s – 373
  • Uitgave – Paperback en ebook
  • ISBN –  9789044628791
  • Verschenen – maart 2015
  • Genre – literaire thriller

Lieve mama-framed

Helen en Werner hebben het helemaal voor elkaar. Allebei een goede baan, een mooi huis en drie gezonde kinderen. Wel kinderen die aan het puberen zijn, dus de nodige strubbelingen zijn aanwezig, maar over het algemeen hebben ze geen klagen. Tot die ene avond. Als Werner de bewuste avond alleen thuis is wordt hij overvallen. Helen, die naar de sportschool was, komt onverwachts eerder thuis. En dan gaat er iets vreselijks mis.

Het geluid kwam uit de slaapkamer, die helemaal achteraan lag.

Bij een gevestigde, succesvolle auteur als Esther Verhoef liggen de verwachtingen van de lezer, bij het verschijnen van een nieuw boek, over het algemeen hoog. Haar vorige thriller De kraamhulp was een bestseller en de vraag is dan natuurlijk, kan Lieve mama dit succes evenaren of zelfs overstijgen. Wat mij als eerste opvalt bij dit boek is de intrigerende cover. Super mooi vorm gegeven, een goede aantrekkingskracht, het zich graag laat oppakken in de boekhandel.
Het verhaal speelt zich af in iets meer dan een week tijd. Twee verhaallijnen, beide verteld vanuit de derde persoon, laten zich goed onderscheiden van elkaar. Personages die prima zijn uitgewerkt. Als eerste is er een brief te lezen. Een brief van Helen aan haar overleden moeder. Brieven die we vaker tegen zullen komen in het boek en die later ook voor nodige duidelijkheid zullen zorgen.

Vaak lukt het mij te geloven dat ik slechts een klein probleem heb. Een kwestie die je even een rotgevoel geeft, maar waarvan je weet dat er een einde aan komt.

Lieve mama begint met een lichte, deinende spanning die tergend langzaam wordt opgebouwd. Een kleine aanloop is nodig voordat het verhaal boeiend wordt. Door de auteur worden sporen uitgezet en als lezer wordt je gedwongen deze te volgen. Regelmatig dacht ik op het goede spoor te zitten tot er door de auteur een draai aan het verhaal werd gegeven en moest ik weer een ander spoor volgen. Ik voelde me als lezer meerdere malen voor de gek gehouden. Deze wendingen in het verhaal geven het verhaal de kracht en toch nog die zenuwslopende spanning mee waar je op zit te wachten. Ze maken het gemis aan spanning in het begin van het verhaal ruimschoots goed. Gevolgd door een fantastische ontknoping wordt het verhaal op correcte wijze afgesloten. Heeft de auteur met dit boek De kraamhulp overtroffen? Nee, wat mij betreft niet. Maar met de nauwkeurige wijze van constructie zal Lieve mama zeker het succes van De kraamhulp kunnen evenaren. Wederom een prima thriller waarin de auteur venijnige sporen heeft uitgezet die uiteindelijk voor zenuwslopende spanning zorgen.

sterstersterster

Lieve mama heb ik gelezen voor VrouwenThrillers.nl.

Lieve mama is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: