Lieveling – Kim van Kooten – Blogbom

omslag-lieveling-kim-van-kooten-framed

Puck is vijf jaar oud en woont met haar moeder in een achterstandswijk in Rotterdam. Haar vader is met de noorderzon vertrokken. Dan, van de een op andere dag, woont ze in de kapitale villa van de nieuwe man van haar moeder. Puck noemt hem ‘Ome meneer’. Ze wordt door hem overladen met cadeaus en alle aandacht is voor haar. Haar moeder vindt het allemaal wel best zo, als zij haar ding maar kan doen en lekker veel kan shoppen.

Puck is zijn lieveling.
Het is hun geheim.
Maar soms worden geheimen te groot om
te bewaren en willen ze gevonden worden.

Lieveling is gebaseerd op het verhaal van Pauline Barendregt. Een verhaal waarin een duister thema schuilt dat op eigenzinnige wijze naar buiten wordt gebracht. Vanuit Puck haar eigen belevenis wordt dit schrijnende verhaal verteld. In het begin lijkt het allemaal geweldig. Wonen in een mooie villa en alles krijgen wat je hartje begeert. Toch zit er een keerzijde aan. ‘Ome meneer’ wil samen met haar dingen doen, dingen die Puck helemaal niet leuk vindt. Maar Puck is pas vijf en ondanks dat zij zich er erg ongemakkelijk bij voelt, beseft ze nog niet zo goed dat wat hij met haar doet helemaal verkeerd is. Dit besef komt later. Soms probeert ze ‘Ome meneer’ te ontwijken maar dit lukt  niet altijd. Ten tijde van de gebeurtenissen ligt haar moeder op de bank tv te kijken of is tijdschriften aan het doorbladeren. Haar moeder is vooral bezig met zichzelf en vindt het allang prima dat haar nieuwe man zoveel aandacht aan haar kind krijgt zodat zij haar handen vrij heeft.

Het boek leest makkelijk en vlot weg en ik heb het in een paar uurtjes uitgelezen. In eerste instantie was het net alsof ik gewoon een mooie roman aan het lezen was. Ondanks dat er zich afschuwelijke dingen afspeelden, was er veel ruimte voor humor. Maar toch is daar het besef dat wat Puck allemaal overkomt gewoonweg verschrikkelijk is. Zoals Puck ermee omgaat zorgde ervoor dat ik heel veel bewondering voor haar kreeg. De manier waarop zij zich staande houdt getuigd van een sterk karakter. Toch zou ze dit zo graag aan iemand willen vertellen zodat het gaat stoppen. Regelmatig staat ze op het punt haar meester in vertrouwen te nemen, maar het is te groot. Te groot om zomaar even te vertellen. In plaats daarvan verzint ze andere dingen om datgene te kunnen ontwijken en te proberen het voor altijd te kunnen stoppen.

Lieveling is een scherp verhaal over misbruik. Puck neemt je als lezer mee in haar gedachten en gevoelens en dit is geen meisje dat je snel zal vergeten. Ze laat een grote indruk achter en haar verhaal blijft nog lang in gedachten. Een verhaal dat ontroerd, maar ook één dat mij regelmatig een nare nasmaak gaf. En toch, door de soms humoristische situaties die er in voorkomen en de luchtige wijze van vertellen, liet het mij ook regelmatig lachen en kwam het geheel minder zwaar over dan verwacht. Voortreffelijk geschreven, een boek dat je moet lezen en zeker niet snel zal vergeten.

vijf ster

 

Samen met andere bloggers doe ik mee met de blogbom rondom het boek Lieveling, georganiseerd door Lebowski Publishers. Met dank aan de uitgever voor het beschikbaar stellen van een leesexemplaar.

Titel:Lieveling|Auteur: Kim van Kooten|Uitgever: Lebowski Publishers
ISBN: 9789048830244|Blz: 224

Aanvullende informatie over het boek en de auteur is te vinden via de volgende link: http://lebowskipublishers.nl/lp/lieveling/

Lieveling is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *