Voor ik je loslaat – Marieke Nijkamp – Recensie

Lost Creek is een afgelegen plaatsje in Alaska. Corey en Kya groeien samen op en zijn hun hele jeugd onafscheidelijk. Als Corey verhuist is dit voor de meisjes moeilijk, vooral voor Kyra. Kyra wordt door de dorpelingen als een buitenstaander gezien en Corey is haar enige vriendin. Corey belooft haar op te zoeken maar voordat het zover is krijgt Corey het bericht dat Kyra is overleden. Ze heeft zelfmoord gepleegd. Corey kan dit niet geloven en als ze naar Lost Creek komt om afscheid te nemen is ze vastbesloten om achter de waarheid te komen. Maar zodra Corey weer in haar geboorteplaats is, zijn alle mensen daar afstandelijk. Vragen blijven onbeantwoord en nu wordt Corey als buitenstaander gezien.

“Ze beloofde dat ze op me zou wachten, met woorden die in mijn geheugen zijn gegrift en een tedere aanraking die ik nog kan voelen.”

Voor ik je loslaat verhaalt vanuit het perspectief van Corey, in de eerste persoon. Zes dagen waarin Corey probeert achter de waarheid te komen. Het verhaal speelt zich af in het heden en verleden en wordt afgewisseld met brieven, brieven die vaak nooit verstuurd zijn. Al vanaf de eerste bladzijde voel je een onbehaaglijke sfeer, alleen is het gevoel dat hierbij opgeroepen wordt niet precies te plaatsen. Corey komt terecht in een vijandelijke omgeving en al gauw rijst de vraag waarom Corey niet met open armen wordt ontvangen. Waarom wil niemand meer over Kyra praten en wordt haar dood gezien als een afgedane zaak?

Door de fragmenten uit het verleden komen we veel te weten over Kyra en leren hieruit dat er zeker een reden kan zijn voor haar zelfmoord. En het is overduidelijk dat Lost Creek geheimen heeft voor Corey. De fijne schrijfstijl laten het boek prettig lezen en het lukt de auteur prima om een onheilspellende en grimmige sfeer neer te zetten. Ook de schuldgevoelens die Corey naar Kyra heeft zijn indringend en voelbaar neergezet. Maar toch mist er wat om het verhaal compleet te maken. Genoeg angstaanjagende en mysterieuze fragmenten maar de personages blijven vlak en krijgen niet de uitwerking die ze verdienen. Het lukt niet om een duidelijk beeld van de personages te krijgen waardoor er een onbevredigend gevoel achterblijft. Na het succesvolle debuut 54 minuten was de verwachting hoog en het is jammer dat deze verwachting niet waar wordt gemaakt. Voor ik je loslaat was leuk om gelezen te hebben, niets meer en niets minder.

3***

Deze recensie is eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl

Wendy Wenning

Titel: Voor ik je loslaat| Auteur: Marieke Nijkamp
Uitgever: HarperCollins Holland| ISBN: 9789402700565|Blz: 320
Verschijningsdatum: december 2017

Voor ik je loslaat is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *