Maalstroom – Anja Maas – Recensie

Anja Maas (Alkmaar, 1952) werkt jaren met veel plezier als salarisadministrateur. Naast haar baan is schrijven meer dan een hobby. Zo zet ze zich in voor schrijfvereniging ‘Vrienden van het Schrijven NH’ als bestuurslid en ze is lid van de redactie. Korte verhalen schrijven is haar specialiteit. Vanaf het moment dat ze stopt met werken en meer vrije tijd heeft grijpt ze haar kans. Een kort verhaal eindigt als manuscript voor een thriller en het resultaat is Maalstroom, haar debuut.

Het is half maart, begin van de lente. De zon schijnt genadeloos door de ramen naar binnen. Kayla, de driejarige dochter van Karin Buitendijk, zit op haar speelkleed voor de open schuifpui. Als Karin even de was in de droger gaat doen en terugkomt is Kayla verdwenen. Samen met haar speelkleed en twee van haar lievelingsknuffels is Kayla spoorloos verdwenen. Twee jaar later ziet Karin plots een van die knuffels tussen de andere knuffels op het voeteneind van Kayla’s bedje staan. John, de ex-man van Karin en Evert, haar beste vriend, denken dat ze in de war is en dringen erop aan dat ze hulp zoekt. Maar ondanks therapie en medicatie blijven er onverklaarbare dingen gebeuren. Allemaal dingen die met Kayla te maken hebben en langzaam verandert Karin in een angstig en verward wrak. Leeft Kayla nog en is het haar ontvoerder die Karin gek probeert te maken? Of is er iets anders aan de hand?

De herinnering aan twee jaar geleden is als een film die onbedoeld wordt. Steeds weer. Op de ongelukkigste momenten wordt Karin erdoor overvallen. Kon ze de herinnering maar uitzetten, de pijn stoppen!

De proloog van Maalstroom, waarin de vermissing van Kayla centraal staat, hakt er flink in en is een goede aandachttrekker. Maalstroom wordt vertelt vanuit het perspectief van Karin, vanuit de derde persoon. Na de proloog springt het verhaal twee jaar verder. Sinds het verdwijnen van haar dochter is Karin haar leven een nachtmerrie. Het meeste doet ze op de automatische piloot en regelmatig wordt ze overvallen door de herinnering aan twee jaar geleden. De zoektocht naar Kayla is door de politie stopgezet, alle sporen liepen dood en ook de media is zijn belangstelling verloren. Als Karin plots een onbekende knuffel tussen de knuffels in het oude kamertje van Kayla ziet staan, staat wederom haar leven op de kop. En ze mist een andere knuffel.

Onverwacht houdt ze een beestje in haar hand dat ze niet kent. Een zeehondje. Verbijsterend blijft ze zitten. Ze kijkt nog eens goed naar de andere knuffels. De smurf ziet ze niet. Ze laat abrupt het zeehondje vallen en schiet overeind. Een rilling kruipt over haar rug.

Anja Maas weet door middel van eenvoudig taalgebruik goed de gedachten en gevoelens van Karin te verwoorden en helder neer te zetten wat het betekent voor een moeder om haar kind te verliezen. Regelmatig worden we meegenomen naar het verleden waardoor er een volledig beeld geschetst kan worden. Het is te begrijpen dat door de onverklaarbare dingen Karin de weg kwijtraakt. Veel geeft Maas verder niet weg en het blijft dan ook lang een raadsel wat er precies aan de hand is. Dit houdt een zekere mate van nieuwsgierigheid gewaarborgd.

Ik moet toegeven dat ik niet weet of alles echt gebeurt of alleen in mijn hoofd. Nachten lig ik hiervan wakker. Het is beangstigend.’

Tijdens de uitwerking zien we wat herhalingen waardoor er een kleine overdaad van het vertelde ontstaat. Toch geeft dit ook goed weer hoe erg Karin in de war is geraakt en wordt het niet als storend ervaren. Het hoofdpersonage krijgt voldoende diepgang mee en je leeft ook mee met haar. Al het onverklaarbare zorgt voor een goed spanningsveld en Maas weet de spanning op meerdere momenten goed op te voeren. Door gebruik te maken van korte, krachtige zinnen en het verhaal compact te houden is Maalstroom makkelijk leesbaar al zijn er soms wat onsamenhangende zinnen die weinig tot niets toevoegen aan het verhaal. De uitwerking naar de verrassende plot is op correcte wijze gedaan en met Maalstroom heeft Maas een prima debuut neergezet, een fijne thriller die voor een paar uurtjes spannend leesplezier zorgt.

3***

Wendy Wenning

Titel: Maalstroom|Auteur: Anja Maas
Uitgever: Godijn Publishing | ISBN: 9789492115737| Blz: 275
Verschijningsdatum: september 2018

Maalstroom is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:

Godijn Publishing

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *