MAF berichten – Mijn onvolmaakte zelf – Gerard de Bruin – Recensie

Voor u liggen de nagelaten berichten van Gerard de Bruin. Ik lees ze en zijn woorden maken grote indruk. Lees, en raak ook onder de indruk.
– Liesbeth Staats journaliste

Vorig jaar heb ik na aanleiding van een winactie het boek MAF berichten uit een ontregeld brein van Gerard de Bruin mogen lezen. Een boek dat een grote indruk op mij maakte. Daarin vertelt Gerard over hoe van de een op andere dag er een kortsluiting was ontstaan in hersenen. Een gezonde man die ineens moet dealen met een ziekte die zoveel impact op zijn leven heeft. Een ziekte veroorzaakt door een klein beestje dat er heel onschuldig uitziet maar heel veel schade bij de mens kan veroorzaken.

Als ik nu terugkijk naar de recensie zie ik dat de recensie ongeveer een maand voor het overlijden van Gerard is geschreven. Zelfs toen was hij nog aan het knokken want toen ik de recensie gepubliceerd had, vertelde hij over zijn tweede boek. Hij vroeg me toen ook of ik, als het zover was, zijn tweede boek ook wilde recenseren. Toen dit boek eenmaal af was en gepubliceerd kon hij het me zelf niet meer vragen, maar toch kan ik nu mijn belofte aan hem waarmaken.

Ik heb Gerard dus niet zo lang gekend, maar door zijn openhartigheid en door al zijn gevoel in zijn boeken te leggen, lijkt het langer. In Mafberichten vanuit een ontregeld brein lees je hoe het allemaal begonnen is en al uit dat boek spreekt niet alleen het verdriet van Gerard maar vooral zijn kracht. In het begin niet wetende wat de oorzaak is van zijn ziekte, ook de artsen staan eerst voor een groot raadsel. Maar welke oorzaak het ook is, Gerard zal er mee moeten dealen. Een chronisch lijden dat Gerard vijf jaar lang vol zal moeten houden.

Mijn onvolmaakte zelf zijn de nagelaten berichten van Gerard. Berichten die met humor en een scherpe blik zijn geschreven. Korte hoofdstukken die vertellen over zijn strijd. Met opgeheven hoofd dealt Gerard met zijn ziekte en zijn beperkingen. Ondanks de soms onbegrijpelijke reacties van zijn medemens. De berichten zijn pakkend en overtuigend geschreven en zal de lezer van begin tot eind meeslepen. Zoals Gerard met zijn ziekte om is gegaan is bewonderenswaardig en ik weet niet of ik hem na zou kunnen doen. Zoveel pijn, zoveel niet meer kunnen doen en dan toch zo positief blijven. Laat Gerard zijn verhaal een voorbeeld zijn voor iedereen te maken heeft met chronisch lijden.

En vraag je je nu af welk klein beestje Gerard zo ziek heeft gemaakt? Een teek is de boosdoener geweest waardoor er een bacterie in zijn lichaam is gekomen. Een bacterie die schade veroorzaakt in de hersenen en het zenuwstelsel. De manier waarop de ziekte Lyme zich heeft geopenbaard is bijzonder, misschien is Gerard wel de eerste persoon die met een nog nieuwe, onbekende variant is besmet. Maar Gerard had liever ‘gewoon’ willen zijn.

Jarenlang ijverde Gerard voor wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte Lyme. Zijn lichaam verloor de strijd, maar zijn werk, vastgelegd in MAF-berichten en zijn boeken, wordt voortgezet door de Stichting Lyme, Aangenaam.

www.lymeaangenaam.nl

Fragment uit Mijn onvolmaakte zelf

Op de achterbank, precies in het midden, stevig vastgesnoerd door de veiligheidsgordel, zit de Realiteit met een brede glimlach naar mij te kijken. Een heldere paniek maakt zich van mij meester wanneer ik besef dat de ander er niet meer is. De Hoop is uitgestapt. Door het raam van het  achterportier zie ik hem staan. De handen in de zakken, met zichzelf overleggend welke richting in te slaan.

Fragment uit Mijn onvolmaakte zelf

De laatste dag van het jaar, lijstjestijd. Dit is mijn lijstje met klachten: oncontroleerbare spiertrekkingen, verkrampende spieren, pijnlijke gewrichten in handen en voeten, pijn in bovenarmen, gevoel of er bijtende en stekende beestjes door mijn lichaam rennen (zenuwpijnen), gevoelig voor visuele en audioprikkels, gevoel alsof er messen in mijn benen worden gestoken tijdens het lopen, een gang als van een dronkenman, constant een harde fluittoon in mijn oren (tinnitus), moeite met spreken (apraxie), maar één ding tegelijk kunnen doen, slecht concentreren, informatie die traag door mijn hersenen wordt verwerkt, snel optredende hevige moeheid, brandende pijn in mijn hoofd, vijf levenloze tenen aan de linkervoet, haperende aansturing van het linkerbeen en de linkervoet, voeten, benen, soms ook handen die als toverballen verkleuren van een doorschijnend ijskoud wit, vuurrood naar diep blauw. Al deze klachten verergeren bij vermoeidheid en inspanning.

 

Titel: Mijn onvolmaakte zelf| Gerard de Bruin
Uitgever: MAF Schrijverij| ISBN: 9789081959438| Blz: 183

Van ieder verkocht exemplaar van dit boek wordt € 2,00 gedoneerd aan de Stichting Lyme, Aangenaam. Meer informatie over deze stichting kunt u lezen op www.lymeaangenaam.nl

Mijn onvolmaakte zelf is verkrijgbaar via:
Boekenroute.nl

© 2016, Wendy. All rights reserved

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *