Mangelvrouw – Marion van de Coolwijk – Recensie

mangelvrouw-framedMarion van de Coolwijk is geboren op 7 mei 1959 in Amsterdam-Noord als Marion Verkaik. in 1988 debuteerde ze als jeugdschrijver en heeft ze inmiddels meer dan 200 titels op haar naam staan. Bekende series zijn o.a: De Olijke Tweeling en MZZLmeiden. Daarnaast heeft Marion vele jeugdboeken geschreven. Met haar vele nominaties voor zowel de Kinderjury als Jonge Jury en het winnen van de TINA AWARD in 2006 voor het beste meidenboek (MZZLmeiden) mag Marion zich met recht een succesvol jeugdschrijver noemen. Mangelvrouw is haar eerste thriller voor volwassenen.

Bette van Maanen leeft een comfortabel leventje. Haar man Lucas is een succesvol zakenman en haar doordeweeks leven was gevuld met leuke bezigheden, zoals shoppen, sporten, uitgaan, kapper, massages, stylistes en de inrichting van het huis. Ze krijgt alle vrijheid van Lucas en maakt daar dankbaar gebruik van. Als Lucas een ongeluk krijgt, staat haar gemakkelijke leventje op zijn kop. In het ziekenhuis ontmoet Bette een oude bekende, Monica. Monica is de verpleegster van Lucas en vroeger was Monica het doelwit van de pesterijen van Bette en haar vriendinnen. Het lijkt dat Monica haar alles vergeven heeft en er ontstaat een hechte vriendschap tussen de twee vrouwen. Deze vriendschap mondt zelfs uit in een liefdesrelatie. Bette ziet haar relatie met de veeleisende Lucas niet meer zitten en ze beraamt samen met Monica een plan…

Mangelvrouw is een thriller met een kleine knipoog naar Gooische Vrouwen. Het leven dat Bette leidt, met haar Kapper Marco en de talentvolle kunstenaar Gian Carlo, dat alles doet denken aan deze succesvolle televisieserie en films. Maar het mooie leventje van Bette lijkt mooier dan dat het is. Lucas is een veeleisende man en hij wil zelfs een gezin met Bette stichten. Iets wat zij totaal niet ziet zitten, het leventje bevalt haar eigenlijk wel goed, ze is gewoon een verwend poppetje geworden. Als Monica in haar leven komt, ontdekt Bette een andere kant van zichzelf en Lucas begint danig in de weg te lopen. Maar het zou wel prettig zijn als ze haar comfortabele leven gewoon voort kan zetten, alleen dan wel zonder Lucas.

Vanuit het perspectief van Bette, worden we medeplichtig gemaakt aan haar plan. Bette haar verleden was niet altijd zo fraai en het blijkt niet makkelijk te zijn dit verleden volledig los te laten. Maar vastbesloten haar huidige leven niet te laten verpesten doet ze al het mogelijke om haar plan te doen slagen. Mangelvrouw heeft een aantal plotwendingen waardoor het lastig is te bepalen hoe dit verhaal zich zal gaan ontvouwen. Soms lijkt het allemaal voorspelbaar maar een onverwachte wending zorgt er juist weer voor dat die voorspelbaarheid verdwijnt en dat de nodige twijfels rijzen. Marion heeft veel vrouwelijk venijn in deze thriller gestopt en haar vlotte schrijfstijl, gecombineerd met een fijne spanningsboog laten het boek prettig lezen. Genoeg ontwikkelingen om voordurend geïnteresseerd te blijven. De ontknoping was deels aan zien te komen al waren er steeds veel twijfels. Maar toch, zoals het verhaal nu eindigde had ik niet voorzien.

Het is natuurlijk wel wat anders, een thriller voor volwassenen schrijven. Maar Marion laat met Mangelvrouw zien dat ze dit perfect kan, ik verwonder me erover dat ze dit niet eerder heeft gedaan. Mangelvrouw is een heerlijke, intrigerende thriller van Nederlandse bodem, en ik hoop dat de auteur het niet alleen bij deze thriller voor volwassenen laat.

4 ster

 

Deze recensie is eerder gepubliceerd op Vrouwenthrillers.nl

Titel: Mangelvrouw|Auteur: Marion van de Coolwijk
Uitgever: Karakter| ISBN: 9789045921079|Blz: 320

Mangelvrouw is verkrijgbaar via de lokale boekhandel of via:
Karakter
Bol
Bruna
Libris
AKO
Eci

© 2016, Wendy. All rights reserved

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *