Mannenjacht – Marion van de Coolwijk

Karin heeft net te horen gekregen dat haar man Marc niet meer met haar verder wil, hij gaat een nieuw leven beginnen met zijn vriendin Babet. Als Karin haar hart aan het uitstorten is bij haar beste vriendin Els krijgt ze het bericht dat Marc verongelukt is. Na de eerste schok wisselen gevoelens van woede en verdriet zich af. Marc laat Karin met veel vragen achter. De ochtend na het ongeluk wordt er gebeld op de mobiel van Marc. Als Karin opneemt hoort ze alleen het geluid van klotsend water en een meisje dat steeds hetzelfde zingt: “Daar was laatst een meisje boos…Daar was laatst een meisje boos…”

Els is een goede steun voor Karin, maar Els heeft ook haar eigen problemen. Haar man Frank, de beste vriend van Marc, zit in een depressie en wil zich niet laten helpen. Els helpt Karin met het zoeken naar antwoorden op haar vragen, maar de gebeurtenissen die elkaar opvolgen geven alleen maar meer onduidelijkheid.

 

Mannenjacht begint met een mooie quote van Barack Obama: “Als je ergens voor gaat, heb je kans om te verliezen. Als je niet gaat, heb je al verloren.

 

Na het lezen van de originele tekst van het kinderliedje “Daar was laatst een meisje loos” lezen we in het eerste hoofdstuk over het ongeluk van Marc. De achterflap doet eerst verwachten dat Karin de vertellende rol heeft in dit boek, maar het is Els die voornamelijk aan het woord is. Daarnaast zijn er cursief geschreven hoofdstukken van een ander personage. Er worden al meteen veel twijfels gezaaid al is er wel een bepaalde verwachting aanwezig. Dan draait plots het verhaal een andere kant op en het gevoel dat dit geeft zorgt voor een afwachtende houding. Er wordt wel iets prijs gegeven, maar het kan alle kanten op gaan. De cursief geschreven hoofdstukken, waarin er ook naar het verleden wordt verwezen, geven een flinterdun vermoeden die toch dan weer even aan de zijlijn wordt gezet.

 

Er was een weg terug, een ingang, maar waar? Het voelde als een onmogelijk raadsel, een escaperoom waar de oplossing voor het grijpen lag, maar waar ze het ontbrekende puzzelstukje over het hoofd zag.

 

De verteltrant van Van de Coolwijk is aantrekkelijk en de spanning weet ze op een juiste manier in te zetten en te verdelen. Gevoelens van angst, ongeloof, boosheid en verdriet worden scherp beschreven en vooral het wantrouwen dat bij Els ontstaat maakt ook de lezer achterdochtig. Voldoende ontwikkelingen om ervoor te zorgen dat het boek zich niet snel opzij laat schuiven. Toch zal de plottwist van Mannenjacht voor de een een grote verrassing zijn, een doorgewinterde thrillerlezer zal dit kunnen voorzien. Al doet dit ietwat voorspelbare niet af aan het leesgenot. Doordat het verloop en de afronding toch nog veel onzekerheid bevatten blijft de interesse en het enthousiasme behouden. Met deze tweede thriller voor volwassenen is het overduidelijk dat de auteur het goede pad heeft gekozen.

 

4****

 

Deze recensie is eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl. Lees ook het interview dat ik met Marion had op VrouwenThrillers.nl

 

Wendy Wenning

Titel:Mannenjacht|Auteur: Marion van de Coolwijk
Uitgever: Karakter| ISBN: 9789045212838|Blz: 320
Verschijningsdatum: juli 2017

Mannenjacht is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *