Masterplan – Pjotr Vreeswijk – Recensie

masterplan-framed

‘Vier zware, stalen kettingen, robuust verankerd aan een metalen frame aan het plafond, staken uit de tent. Met iedere stap dichterbij leken de schaduwen op het zeil van vorm te veranderen.
Er leefde daar iets achter het doek.

 

Pjotr Vreeswijk (1972) is geboren in Gouda. Na zijn diensttijd is hij in de Haagse horeca terechtgekomen. Hierna heeft hij de overstap naar de politie gemaakt waar hij ondertussen ruim veertien jaar werkt. Momenteel is hij, in rang van brigadier, werkzaam als wijkagent aan bureau Scheveningen. Toen hij begon met schrijven had hij maar een doel voor ogen: een boek te schrijven dat hij zelf graag zou willen lezen. Zelf is hij groot fan van auteurs als Robert Ludlum en Tom Clancy. Maar ook de spannende reeks jongensboeken over de Franse geheim agent Lennet, die Pjotr als kind las gaven hem inspiratie. Dit. gecombineerd met de keiharde actiethrillers van nu, zijn passie voor verre reizen en zijn jarenlange ervaring als politieman in verschillende Haagse wijken hebben geleid tot zijn eerste manuscript Masterplan.

Alex De Klerck, een agent van de geheime Europese antiterreureenheid OPERATIONS, wordt gevraagd een onderzoek in te stellen naar een mysterieuze explosie in het grensgebied van Soedan. Een compleet dorp is weggevaagd. Alex reist samen met zijn team naar Karthoem aldaar zij worden opgevangen door een lokaal ingehuurde agent. Het grootste probleem van het onderzoek is dat ze niets weten. Amper aanknopingspunten en het vertrouwen in de ingehuurde agent is niet groot.

De proloog neemt ons eerst mee terug naar 5 april 1945. Naar een dorpje in Polen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Duitsland is zo goed als verslagen. In het diepste geheim was er een wapen ontwikkeld alleen daar is het nu te laat voor. Dan maken we een sprong in de tijd en het maandag 13 januari 2016. Alex is in Brussel voor een afspraak met zijn werkgever, de Europese dienst voor extern optreden (EEAS). Alex krijgt daar de opdracht naar Karthoem te reizen en er achter zien te komen hoe een complete bevolking door een enkele explosie weggevaagd kan worden.

Masterplan wordt verteld vanuit een wisselend perspectief. Er zijn regelmatig sprongen in de tijd en naar diverse locaties. De proloog geeft al een beetje een hint over een geheim wapen, maar hier is nog niet precies uit op te maken wat voor soort wapen het is en wat het kan doen. Er zit veel snelheid in het verhaal en zoals het een actiethriller betaamd heel veel actie. Alex en zijn team zijn in een land waar ze niet weten wie ze kunnen vertrouwen en dit maakt hun taak erg lastig. Als lezer probeer je bepaalde personages te doorgronden maar de wijze waarop de auteur ze neerzet zorgt ervoor dat je je bedenkingen blijft hebben.

Door de vele wendingen in het verhaal wordt je regelmatig overrompelt en de snijdende spanning houdt je aan het boek gekluisterd. In Masterplan wordt misschien het een en ander iets overdreven maar toch is er ook dat stemmetje in je achterhoofd dat je verteld dat er ook veel heel geloofwaardigheid in zit. Zeker in deze tijd weet je dat er mensen zijn die dolgraag zo’n wapen in handen zouden willen hebben en dat is best beangstigend. Dat beangstigende gevoel blijft sterk aanwezig tijdens het lezen.

Masterplan is het debuut van Pjotr Vreeswijk. Hij heeft oog voor details al zijn sommige een beetje overbodig. Toch is het geen actiethriller met veel technische dingen, waardoor je misschien je aandacht kunt verliezen en waardoor het verhaal langdradig gaat worden. Dat Pjotr veel research heeft gedaan is evident en dat geeft het verhaal een realistisch karakter. Alleen had ik zelf wel iets meer achtergrondinformatie willen zien van de hoofdpersonages, wat meer ten goede was gekomen aan de uitwerking.

Als debuut is Masterplan zeer veelbelovend, ik ben onder de indruk. Heerlijke actie, een goede uitwerking naar een zeer spannende ontknoping en het einde van het boek geeft ruimte tot een eventueel nieuw boek met dezelfde personages. Ik hoop in ieder geval dat het niet alleen bij Masterplan blijft.

4 ster

 

Titel: Masterplan|Auteur: Pjotr Vreeswijk
Uitgever: Letterrijn| ISBN: 9789491875281|Blz: 346

Masterplan is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Letterrijn
Bol.com
AKO.nl
Eci.nl
Boekenwereld.com
© 2016, Wendy. All rights reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *