Meedogenloos – The cruelty 1 – Scott Bergstrom – Recensie

Scott Bergstrom woont in Denver (Amerika) met zijn vrouw en dochters. Voordat hij besloot te gaan schrijven zat hij in de reclame wereld. Hij maakte reclame voor van alles: van pizza’s tot politieke partijen. Met de spannende youngadultserie The Cruelty is hij inmiddels wereldberoemd geworden.

Gwendolyn Bloom is 17, eigenzinnig en slim. Wanneer haar vader spoorloos verdwijnt in Parijs, hoort ze van de CIA dat hij al jaren als spion voor hen werkt. De CIA weigert haar vader echter te helpen. Gwen vertrouwt hen niet, zeker niet wanneer ze een gecodeerd bericht van haar vader vindt. Ze móét hem redden, koste wat kost. Haar zoektocht brengt haar naar de onderwereld van Parijs, Berlijn en Praag. In deze keiharde wereld ontdekt Gwen dat zij net zo meedogenloos moet zijn als de mannen die op haar jagen.

Tien jaar geleden werd haar moeder tijdens een conflict met de militaire politie gedood. Gwendolyn en haar ouders kwamen net terug van een etentje, ter gelegenheid van de verjaardag van haar vader. Een dag die Gwendolyn snel ouder en wijzer maakte. Door het werk van haar vader, zij denkt dan nog dat hij diplomaat is, wonen ze niet lang op dezelfde plek of in hetzelfde land. Gwen is gewend om veel alleen te zijn en de omstandigheden hebben haar al op jonge leeftijd zelfstandig gemaakt. Als haar vader vermist raakt komt ze erachter dat hij een verborgen leven heeft en dat de situatie waar hij in beland is wel eens heel gevaarlijk kan zijn.

Meedogenloos is het eerste deel in de youngadultserie The Cruelty. The Cruelty zegt al veel van wat we kunnen verwachten: wreedheid. En deze verwachting komt ook zeker uit. Gwen komt tijdens haar zoektocht naar haar vader in een wereldje terecht waar niets of niemand wordt gespaard. Eigenlijk is het niet voor te stellen dat een meisje van 17 alleen naar andere landen reist. Waar haar vader precies is weet ze niet, laat staan dat ze kan voorzien waar ze in terecht komt. De geloofwaardigheid valt hier dus wat te betwisten, maar voor fictie is dit niet altijd relevant. En Gwen haar achtergrond bekijkende en de wijze waarop haar karakter neergezet wordt en zich ontwikkelt, geeft later toch een wat andere kijk.

Het is een verhaal waar veel snelheid en actie in zit, iets dat aantrekkelijk is voor de doelgroep. Daarnaast kijkende naar de spanning in Meedogenloos, dan zien we een spanningsboog die regelmatig tot grote hoogte wordt opgevoerd. De dialogen zorgen ervoor dat er een duidelijk beeld van de personages verkregen wordt. Gwen is erg pienter en laat zich ook niet zo snel uit het veld slaan ondanks de vele tegenwerking die ze ondervindt. Een meisje met veel pit. De wereld waarin ze terecht is gekomen is keihard en meedogenloos, dit verklaart meteen de keuze voor de titel.

De auteur beschikt over een meeslepende schrijfstijl en het tempo ligt hoog. Veel actie en een pakkend onderwerp waardoor de aandacht geen moment verslapt. Gwen ontwikkelt zich aan de hand van de gebeurtenissen die ze meemaakt en dit geeft haar een sterke persoonlijkheid mee. Een personage waar grote bewondering voor te krijgen is en het beeld dat geschetst wordt is aantrekkelijk voor de doelgroep. Een personage waar een jongere, juist door wat Gwen allemaal durft, zich mee zou willen identificeren. Door de filmische beschrijvingen is het mogelijk een eigen invulling te geven aan het verhaal en de fantasie uit te dagen.

Meedogenloos is een spannend eerste deel dat een goede indruk achterlaat en een verwachting meegeeft voor het vervolg. Een verwachting die vraagt om een snel vervolg.

****

Deze recensie is eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl

Titel: Meedogenloos|Auteur: Scott Bergstrom
Uitgever: Fontein romans & spanning|ISBN: 9789026142093 Blz: 448
Vertaling: Sandra van de Ven
Verschijningsdatum: april 2017

Meedogenloos is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:

[bol_product_links block_id=”bol_591a8f2ec9d73_selected-products” products=”9200000072403725″ name=”Meedogenloos” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *