Met de kat naar bed – Frits Abrahams – Recensie

Frits Abrahams (1946) schrijft sinds 1998 een column in NRC, lange tijd elke dag. Hij schreef voor deze krant ook reportages, interviews, een rechtbankrubriek en tv-recensies. Eerder werkte hij voor onder meer Vrij Nederland en de Volkskrant. Hij was ook redacteur van het literaire tv-programma Hier is… Adriaan van Dis.

Achterflap: Kater of poes, het beest is de baas en de eigenaar heeft weinig in te brengen. Hij kan woedend worden als de zitbank weer eens is vernield, maar uiteindelijk zal hij zich moeten plooien naar de grillen en grollen van zijn kat.

Wil Frits Abrahams, de veelgeprezen columnist van NRC, zijn kat liefkozen? Dat mag, maar er moet altijd wat tegenover staan, liefst brokjes, maar vlees of vis kan ook. En dan graag slagroom toe. Zo regeert de kat met fluwelen poot.

Frits Abrahams beschrijft in dit boek op zijn luchtige, humoristische manier hoe hij onder dit dictatoriale regime gebukt staat.

Met de kat naar bed is een verzameling van al eerder gepubliceerde columns van Frits Abrahams, en met de toevoeging van drie columns. Scherpzinnige columns waaruit we kunnen proeven dat Abrahams een groot kattenliefhebber is en dit dier op zijn waarde weet te schatten. Frits Abrahams heeft veel katten gehad die de revue zullen passeren. Zoals Tutu, die voor schuldgevoel zorgt als Abrahams en zijn vrouw op vakantie gaan. Of Anne, die voor de regelmaat zorgt.

Wie denkt dat dit alleen grappige verhaaltjes zijn over katten komt bedrogen uit. Dit is veel meer, dit is een ode aan de kat. In Met de kat naar bed lezen we hoe een kat een mens kan betoveren en beïnvloeden. Maar ook hoe een mens van de kat kan leren. Hoe juist de eigenzinnigheid van een kat voor meer inzicht kan zorgen. En dit niet altijd op een even serieuze manier, er is veel humor en enig cynisme te vinden in de columns. Gewone alledaagse dingen worden door de auteur op een bijzondere wijze neergezet. En uiteraard veel herkenbaarheid voor de katteneigenaren. Alhoewel, katteneigenaar? Het is meestal andersom, een kat eigent zijn eigenaar toe en niet andersom…

Zeventig columns scherp en strak geschreven, om als kattenliefhebber van te genieten.

5*****

Wendy Wenning

Met dank aan Brooklyn uitgeverij en NewBook Collective voor het toesturen van een recensie-exemplaar.

Titel: Met de kat naar bed | Auteur: Frits Abrahams
Uitgever: Brooklyn | ISBN: 978949275413|Blz: 126
Verschijningsdatum: april 2019

Met de kat naar bed is verkrijgbaar in elke (online)boekhandel.

logo_bookspot_120x60_2018

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *