Alle middelen toegestaan – Jenny Rogneby – Recensie

Jenny Rogneby groeide op in een klein dorp in Zweden. Daar is ze bekend als popartiest, met als grootste optreden het voorprogramma van Michael Jackson. Later werd zij criminoloog en sinds zeven jaar werkt ze bij de City Police Department in Stockholm. Haar Leona-serie wordt in elf landen uitgegeven.

Alle middelen toegestaan is het vervolg op De teerling is geworpen. Om iets van de hoofdpersoon Leona te kunnen begrijpen en beter te doorgronden, is het raadzaam alvorens te starten met dit boek, het eerste deel te lezen. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat het e-book De teerling is geworpen gratis te downloaden is op de site van de uitgever. Wel krijg je in Alle middelen toegestaan in de eerste hoofdstukken een redelijk goed beeld van Leona.

Leona is een politie-inspecteur die volledig haar eigen weg gaat. Eentje met een dubbele agenda. Door haar antisociale persoonlijkheidsstoornis is Leona niet in staat echte gevoelens te ontwikkelen. In het vorige deel heeft ze het flink te verduren gehad, ze heeft zelf haar leven flink overhoop geholpen. Haar vorige grote klus is niet helemaal volgens verwachting gelopen en nu heeft ze een schuldeiser achter zich aan. Ze zal weer een manier moeten bedenken om snel geld te verdienen om haar schuldeiser tevreden te kunnen houden. Waar Leona wel goed in is, is een ingenieus plan bedenken, een plan dat haar uit de (geld)problemen moet krijgen.

Alle middelen toegestaan heeft net als De teerling is geworpen een originele invalshoek. Een politie-inspecteur die ook een topcrimineel is. Juist doordat ze precies weet hoe het politieapparaat werkt, kan ze de perfecte overval plannen. Alleen gaat ze het nu niet alleen doen, deze keer zorgt ze voor handlangers. Maar hier zit wel een risico aan, want kan ze iedereen wel vertrouwen? Terwijl Leona bezig is de perfecte overval te organiseren, moet ze ook haar gewone werk doen. Ze is verantwoordelijk voor het verhoor van de verantwoordelijke van een bomaanslag. Een ondoorgrondelijk zaak die meer met haar te maken heeft dan ze kan vermoeden.

Het boek heeft meerdere verhaallijnen, en in een van de verhaallijnen volgen we David, die als informant voor de politie werkt. Eerst lijkt het verhaal van David geen samenhang te hebben, maar op een gegeven moment wordt er op een beetje voorspelbare wijze veel duidelijk. Het gedeelte waarin Leona haar handlangers opleidt voor de ene grote overval is soms wat langdradig en daar komt ook weinig spanning bij kijken. Leona is een interessante persoonlijkheid, maar toch is het moeilijk een band met haar te krijgen. Of dit nu ook de bedoeling is van de auteur, want ze heeft nu eenmaal een antisociale persoonlijkheidsstoornis, is niet helemaal duidelijk, maar er blijft veel afstand en de klik blijft afwezig.

Als alles samenvalt komt er een hoog spanningsveld tevoorschijn, dat uitmondt in een gigantische cliffhanger. Alle middelen toegestaan is een mooi vervolg, maar het haalt het qua spanning niet bij het eerste deel en ik had er toch iets meer van verwacht. Het boek eindigt met een dramatische finale, die tevens een eventuele, kleine opening bevat naar een volgend deel. Waarvan ik hoop dat we hier niet te lang op hoeven te wachten, ik ben toch wel weer nieuwsgierig naar hoe het voor Leona verder zal aflopen. En of ik dan toch eindelijk die ene klik met haar kan krijgen.

Deze recensie is eerder  gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl

 

Titel: Alle middelen toegestaan|Auteur: Jenny Rogneby
Uitgever: Prometheus|ISBN: 978944627930|Blz: 448
Vertaling: Daniëlle Stensen
Verschijningsdatum: Januari 2017

Achter in de paperback bevindt zich een QR-code waarmee gratis het eerste deel De teerling is geworpen is te downloaden.

Alle middelen toegestaan is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com
AKO.nl
Eci.nl
Boekenwereld.com

© 2017, Wendy. All rights reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *