Mij zie je niet – Loes den Hollander – Recensie

IK WEET HOE DE HEL ERUITZIET

Ik ben een nabestaande.

Ik ben de moeder van een kind dat werd doodgepest.

Ik weet sinds die dag hoe de hel eruitziet en ik heb besloten om een paar mensen dezelfde ervaring te gunnen.

Loes den Hollander is een echte thrillerkoningin. Ze schreef meer dan twintig thrillers en is al tien jaar een bestsellerauteur.

Jeantine en Jerome wonen sinds kort in een stadje aan de kust in Noord-Holland. Jeantine kampt met psychische problemen vanwege een zwangerschap die is misgegaan en omdat ze haar baan is kwijtgeraakt. Haar grootste wens, moeder worden, lijkt ver weg. Haar lichaam zit op slot en Jerome drijft steeds verder van haar af. 

De buurman die hun eerst hartelijk onthaalde, maakt van alles een probleem. Op zondag de was buiten hangen, de houtkachel stoken en ga zo maar verder. Elke keer staat zijn vrouw Lilly weer als boodschapper voor de deur. Als een keer de lakens die te drogen hangen worden besmeurd en er een dode kat voor de deur is gelegd is het grote vermoeden dat de buurman dit heeft gedaan. Jeantine voelt zich steeds minder veilig in haar eigen huis, en het wordt voor haar steeds moeilijker om nog op de been te blijven.

Mij zie je niet verhaalt vanuit een wisselend perspectief. Er is de verhaallijn van de vertelster in de eerste persoon en die van Jeantine in de derde persoon. De vertelster heeft haar kind verloren doordat deze gepest werd. Amal pleegde op dertienjarige leeftijd zelfmoord. Niemand heeft iets gedaan om Amal te helpen en de vertelster voelt zich schuldig omdat ze het niet door heeft gehad. Haar dochter verborg voor haar ouders dat ze gepest werd en haar leven een hel was. Voor de vertelster is er maar een ding belangrijk, ze wil wraak. En kiest hiervoor een willekeurig slachtoffer…

Vandaag is het zes jaar geleden dat ik Amal voor het laatst wakker maakte en tegen haar zei dat ze een onverbeterlijke slaapkop was.’

Deze thriller is anders dan we gewend zijn van Den Hollander. Maar wat geweldig anders. Uiteraard zijn de personages weer subliem uitgewerkt, maar deze keer is er veel meer emotie voelbaar. De woede van de vertelster en het schuldgevoel voeren rechtstreeks naar de lezer waardoor deze de emoties sterk binnen voelt komen. De vertelster is de alwetende verteller, maar ondanks dat ze de lezer van alles op de hoogte houdt, wie ze is blijft verborgen. Ze maakt ons deelgenoot van dagboekfragmenten van Amal, fragmenten waaruit onzekerheid en minderwaardigheid spreekt. De gedachten en gevoelens van een kind dat zo gepest werd dat er geen andere uitweg was. In het verhaal van de vertelster voelen we verbittering, veel woede, een groot schuldgevoel en explosiviteit. 

Je kind begraven is het ergste dat je kan overkomen. Het klopt niet. Het tart alle zekerheden, elk vertrouwen, het maakt iets in je dood wat nooit meer tot leven kan komen. En het veroorzaakt een nieuw gevoel.’

Maar ook de gevoelens van Jeantine worden tastbaar neergezet. Jeantine wordt verteerd door haar verdriet en de gebeurtenissen maken haar alleen maar meer wankel en trekken haar naar beneden. Ze voelt zich steeds meer onveilig en angstiger. Wie kan ze vertrouwen en wie niet? Het voor de lezer wel weten wie Jeantine dit alles aandoet en waarom maar er niet achter kunnen komen wie deze persoon is, is behoorlijk frusterend. En begin je eindelijk een vermoeden te krijgen, wordt deze volledig onderuit gehaald door den Hollander.

Ze luistert. Het is doodstil in huis. Ze zet behoedzaam een paar stappen op de overloop en luistert weer. Stilte. 
Er is niemand, ze heeft het gewoon gedroomd.

Een thriller met een mooie onderhuidse spanning al is dit niet wat de lezer zal grijpen. De lezer zal vooral gegrepen worden door de thematiek en de  vele emoties die hieruit voortvloeien en uitermate doordringend zijn. Mij zie je niet is verpletterend goed!

5*****

Wendy Wenning|VrouwenThrillers.nl

Titel: Mij zie je niet|Auteur: Loes den Hollander
Uitgever: De Crime Compagnie|ISBN: 9789461093011|Blz: 300
Verschijningsdatum: augustus 2018

Mij zie je niet is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:

Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *