Eén minuut voor twaalf – Annemarie Jongbloed

Annemarie Jongbloed is naast auteur van jeugdboeken tekstschrijver voor (school)brochures, ze ontwikkelt lesmethodes en geeft les op scholen. Als leerkracht op een school voor kinderen met communicatieproblemen werd haar als snel duidelijk dat niet iedereen makkelijk leest. Annemarie schrijft zelf in een toegankelijke stijl zodat de te lezen tekst voor een grote groep prettig leesbaar is. Ze schrijft ook teksten voor kinderen bij wie het leren lezen niet zo makkelijk afgaat. Voor deze kinderen heeft ze De schakelreeks geschreven, om samen te lezen met een ander. Eén minuut voor twaalf is haar nieuwste boek, een avonturenboek met illustraties van Jasmijn Bakker.

In 2015, na de aanslagen rond Charlie Ebdo in Parijs, kreeg Jongbloed het idee voor Eén minuut voor twaalf. Het moest gaan over terrorismedreiging maar dan wel in een breed verhaal gegoten. Na meerdere malen herschreven te hebben was het boek een feit.

 

Jesse woont samen met zijn zusje Jetteke bij Papa Roel en Papa Yusef. Jesse is van nature erg nieuwsgierig en wil later detective worden. Hij loopt altijd samen met zijn vriend Alek naar school. Jesse heeft wat met cijfers, getallen en tijd en hij wil altijd als eerste op school zijn. Om precies 7.56 begint hij te lopen naar school om exact 08.00, als de school open gaat, aanwezig te zijn. Als er maar iets tegen zit wordt hij ongedurig. Alek is elke keer zijn rugzak kwijt en Jesse moet ook altijd op hem wachten.

In zeven en een halve seconden loopt Jesse de trap af. Elke tree duurt een halve tel. Soms, als hij haast heeft, rent hij in vijf seconden naar beneden.

Dit keer zijn ze ook weer de eerste op school en alles is nog stil en donker. Jesse knipt het licht aan en wil de stoelen van de tafels halen als hij wat hoort. Het zijn Meester Mo en Juf Janny die iets aan het bespreken zijn. Het klinkt nogal geheimzinning en Jesse wil weten wat het is. Samen met Alek gaat hij op onderzoek uit, als een echte detective. Maar Jesse komt meer dingen tegen waar hij meer van wil weten. Buurman Baard doet wel heel vreemd, zou hij een terrorist zijn? En waarom moet Jesse per se een weekje bij zijn moeder logeren?

De mooi uitgevoerde hardcover waarop een rugzak staat afgebeeld met daarop toepasselijk een klok met de tijd één minuut voor twaalf, spreekt aan tot de verbeelding. Waarom er juist een rugzak staat afgebeeld wordt later in het verhaal volledig duidelijk. Bovenaan de hoofdstukken staan er kleine, eenvoudige maar zeer bijpassende illustraties, verzorgd door Jasmijn Bakker. Strooisels, zoals Jongbloed ze zelf noemt, die een mooie aanvulling zijn.

Eén minuut voor twaalf is eenvoudig geschreven, in een soort kindertaal waardoor het voor een grote doelgroep begrijpelijk te lezen is. Al snel is duidelijk dat Jongbloed zich goed weet in te leven in de gedachtegang van kinderen, hoe ze denken, hoe ze tegen dingen aankijken en hoe hun fantasie werkt. De fantasie van kinderen is soms grenzeloos, zo ook de fantasie van Jesse. In dit verhaal gaat de fantasie van Jesse volledig met hem op de loop en overal ziet hij gevaar in. Jesse is een jongen die graag alles onder controle heeft en hierdoor heeft hij ook de neiging in alles de baas te spelen. Alek vindt het allemaal wel spannend en hobbelt achter hem aan.

Spanning en avontuur doorweven met vele thema’s waardoor het verhaal veelomvattend van aard is. Thema’s zoals homoseksualiteit, draagmoederschap, terrorisme en vluchtelingen. Jongbloed maakt met Eén minuut voor twaalf de kinderen spelenderwijs wegwijs in een wereld die voor hun niet altijd te begrijpen is. Door dit allemaal samen te voegen in een avontuurlijk verhaal en vooral regelmatig wat humor toe te voegen blijft het lichtvoetig van aard en voor de kinderen gewoon een leuk, spannend en tevens leerzaam verhaal om te lezen.

4****

 

Wendy Wenning

Met dank aan Droomvallei Uitgeverij voor het toesturen van een recensie-exemplaar.

Titel: Eén minuut voor twaalf |Auteur: Annemarie Jongbloed | Illustraties: Jasmijn Bakker
Uitgever: Droomvallei uitgeverij |ISBN: 9789491886720|Blz: 124
Verschijningsdatum: mei 2017

Eén minuut voor twaalf is ondere andere verkrijgbaar bij de boekhandel of via:
Droomvallei uitgeverij
Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *