Moederwond; een roman over misbruik en het effect op volgende generaties

Onlangs verscheen de aangrijpende en schurende roman Moederwond van auteur Gwyneth Leermakers. Met het deels autobiografische Moederwond toont Leermakers onomstotelijk vast dat seksueel misbruik generaties lang effect kan hebben. In haar relaas beschrijft zij drie generaties die de naweeën doorleven van misbruik.

De moeder van hoofdpersoon Phaedra is in haar jeugd seksueel misbruikt. Het trauma dat zij daaraan overhield, heeft zijn effect op de jeugd van haar dochter. Phaedra’s leven kent problemen die terug te voeren zijn naar deze traumatische affaire.

De aan dit trauma gerelateerde effecten hebben hun doorwerking in de karaktervorming van het slachtoffer en die geeft dat onbewust door op de volgende generatie. Dit, op waarheid berustende, verhaal bewijst dat het zelfs niet stopt na de eerstvolgende generatie. 

Het boek

Voor het oog van de buitenwereld geniet Phaedra van haar leven. Ze oogt succesvol en gelukkig. Ze heeft een lieve man en een goede baan. Van binnen beleeft ze haar leven echter heel anders. Ze is op zoek naar zichzelf, zingeving, geluk. Eigenlijk weet ze het zelf niet. Wanneer de geboorte van haar dochter gecompliceerd verloopt, kan ze niets anders doen dan de schaduwkant van haar leven beschouwen. Hoe kan deze kant zo lang onbelicht zijn gebleven? Waarom is de wond die van generatie op generatie is doorgegeven nooit geheeld?

“Zijn hand beweegt naar de mijne. Als zijn vingers mijn hand aanraken, trek ik in een reflex mijn hand weg. Langzaam opent hij zijn mond en schraapt zijn keel. Kun je het mij vergeven? Je weel wel, van vroeger. Hij kucht. Ik kijk hem recht in de ogen. Ik weet dat hij het meent. Ik voelt niets, ik ben leeg van binnen. Nee, dat kan ik niet.”

Recensente Hanneke Tinor-Centi over Moederwond: ‘Leermakers ziet kans om je haar verhaal in te sleuren en je geboeid te houden tot de allerlaatste letter. Een fijne schrijfstijl en een schrijnend en emotioneel verhaal combineert de auteur in haar boek.’

Veel vrouwen zullen herkenning vinden in dit boek. De diverse facetten die Leermakers beschrijft over de worsteling met het leven, zingeving, het zoeken naar werkelijk geluk, maken de herkenning groot.

 

De auteur

Gwyneth Leermakers schrijft sinds haar zevende in dagboeken. Schrijven is sindsdien de rode draad in haar leven. Dit is haar debuutroman. Leermakers is getrouwd en heeft twee kinderen.

 

De uitvoering

Moederwond is een uitgave van Uitgeverij aquaZZ (ISBN 9789491897979) en telt 262 pagina’s.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *