Moordspel – Cis Meijer – Recensie

moordspel-framed

Vier spelers…één slachtoffer

Cis Meijer (1970) werd geboren in Heemskerk en woont momenteel in Amsterdam. Ze studeerde theater-, film- en televisiewetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam en werkt naast het schrijven als video-editor. Haar eerste thriller Verdoofd verscheen in 2014, gevolgd door de thriller Val die in 2015 verscheen. In de eerste druk van jeugdthriller Val plaatste ze een schrijfwedstrijd. De winnende tekst verwerkte ze in Moordspel. Ook in Moordspel staat weer een schrijfwedstrijd. Op deze manier hoopt ze jongeren niet alleen meer aan het lezen, maar ook aan het schrijven te krijgen.

Als je het boek openslaat en naar de proloog gaat denk je eerst een misdruk in handen te hebben. De bladzijden van de proloog zitten andersom in het boek. Als je even door het boek heen bladert kom je nog meer bladzijden aan die andersom zitten. Na navraag blijkt het geen misdruk te zijn, maar dat dit bewust is gedaan. Apart en leuk bedacht al kreeg ik hier al meteen de opmerking: sinds wanneer lees jij een boek op zijn kop, gaat het wel helemaal goed…

De proloog van Moordspel vertelt over iemand die iets naars in zijn of haar verleden heeft meegemaakt. Maar wie deze persoon is blijft een raadsel. Hierna maken we kennis met Robin, Kai, Liz, Sem en Mauro. Kai en Robin zijn broer en zus, Liz is de beste vriendin van Robin. Ze gaan met hun klas naar de Ardennen waar ze het moordspel zullen gaan spelen. Vlak voordat ze gaan vertrekken wordt Robin weer eens vernederd door de leraar meneer De Beuker. Dit is de zoveelste keer en voor haar broer Kai is de maat vol. Kai wordt agressief tegenover De Beuker met als resultaat dat hij weggestuurd wordt en niet meer mee mag naar de Ardennen. Robin pikt dit niet en haalt haar vrienden over om, als ze in de Ardennen zijn De Beuker een lesje te leren. Tijdens het moordspel nemen ze hem te grazen met als doel hem te vernederen. Maar daarna is De Beuker spoorloos verdwenen…

Moordspel begint al meteen met een spannende proloog die voor vragen zorgt. Een wisselende spanningsboog die soms heel even wat wil verslappen om daarna weer flink opgevoerd te worden. Bij tien aparte hoofdstukken moet het boek even omgedraaid worden. Deze hoofdstukken laten je maar peinzen en ondanks dat er vermoedens zijn is er maar niet achter te komen wie in deze hoofdstukken aan het woord is. Mijn gedachten gingen naar een bepaald persoon maar aan het eind bleek dat ik het volkomen fout had. Cis heeft me hier volledig op het verkeerde been weten te zetten.

De jeugdthriller Moordspel is voorzien van een mooie hardcover en heeft korte hoofdstukken. Door de korte hoofdstukken en de soepele schrijfstijl van Cis Meijer is het boek gemakkelijk en vlot te lezen. Cis laat de spannende passages het verhaal domineren en laat het verhaal afspelen in een sinistere omgeving. De gedeeltes die zich in of bij de grotten afspelen gaven mij een claustrofobisch gevoel en deed mij denken aan die ene keer dat ik een grot in ben geweest. Ik kreeg het Spaans benauwd en wist niet hoe snel ik uit die grot moest komen. Een herinnering die door dit boek weer even opgehaald werd en een unheimisch gevoel gaf.

Zonder ook maar iets prijs te geven wordt het verhaal uitgewerkt naar een uitermate verrassende ontknoping, die ik echt niet heb zien aankomen. Door juist dingen weg te laten blijft de plot tot aan het eind verborgen en Moordspel zal menig lezer verrast achtergelaten. De vorige boeken van Cis Meijer waren al zeer goed, Moordspel laat zien dat Cis niet stil staat in haar ontwikkeling en zich steeds meer perfectioneert.

Deze recensie is eerder gepubliceerd op Boekenbijlage.nl

 

Titel: Moordspel|Auteur: Cis Meijer
Uitgever: De Fontein|ISBN: 9789026140952|Blz: 240

Moordspel is verkrijgbaar bij de boekhandel of via:
Bol
Bruna
Libris
AKO
Eci

© 2016, Wendy. All rights reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *