Narcotica – Emelie Schepp – Recensie

SCHEPP_Narcotica_VP_150-framed

Op een station wordt in een trein een dode vrouw aangetroffen. Uit nader onderzoek blijkt dat ze gestorven is doordat een bolletje drugs in haar maag openbarstte. Samen met een andere vrouw was ze onderweg met de smokkelwaar alleen de andere vrouw is spoorloos verdwenen. Voor Officier van justitie Jana Berzelius betekent deze zaak een confrontatie met het verleden en ze raakt persoonlijk betrokken. Een van de verdachten is een oude bekende van haar, iemand die te veel over haar weet en door deze kennis een gevaar is voor Jana. Ze moet hem vinden voordat de politie dat doet, om zichzelf te beschermen.

Ze had alles wat te maken had met haar achtergrond opgeruimd. Het was zinloos om het te bewaren. Het zou een geheim blijven en zij zou doorgaan met haar leven, dat net zo gesloten was als de overhemdbloezen die ze in de rechtbank droeg.’

Vorig jaar heb ik Memento, het thrillerdebuut van Emelie Schepp, mogen lezen. Een thriller die zich kenmerkte door de vele misleidingen en de valse verwachtingen die opgewekt werden. Interessante personages en een spanningsboog die voortdurend een hoog niveau bereikte. De personages hebben een indruk achtergelaten, vooral Jana…
Narcotica is de tweede thriller van Emelie Schepp en goed beschouwd een vervolg op Memento. Het is zeker raadzaam eerst Memento te lezen alvorens te starten met Narcotica. Memento is een belangrijke kennismaking met de personages en zal diverse beweegredenen beter doen begrijpen.

Het boek begint met een cursief geschreven stuk en degene die Memento hebben gelezen, zullen meteen weten over wie dit gaat. Narcotica bestaat uit meerdere, aan elkaar geschakelde, verhaallijnen. Naast het onderzoek, waar de leden van het politieteam druk mee zijn, hebben ze ook te maken met een reorganisatie en de Rijksrecherche die nog meer antwoorden wil hebben betreffende een oude zaak. Dit veroorzaakt regelmatig spanningen tussen de teamleden. Af en toe wordt er iets verder ingegaan op het privéleven van de personages al zullen we nog lang niet alles te weten komen. Maar de grootste aandacht gaat naar Jana, en haar strijd tegen haar verleden. Jana is een kille, meedogenloze vrouw die erg onberekenbaar kan zijn. Gezien haar verleden is haar gedrag eigenlijk wel begrijpelijk.

Emelie Schepp heeft een fijne, vlotte schrijfstijl en weet, mede door de interessante karakters, de lezer aan het verhaal te binden. De emoties van de personages zijn intens voelbaar weergegeven wat het mogelijk maakt je als lezer goed in te leven. Vooral het unieke karakter van Jana, haar verhaal en haar verleden, is uitermate intrigerend. Door op de juiste momenten onverwachte wendingen toe te passen is er totaal geen sprake van langdradigheid of een terugval in spanning. De verhaallijnen hadden wel wat vloeiender geschakeld mogen worden, de vele wisselende perspectieven zorgen soms voor minder overzicht, we zien daar enige nonchalance.
Ook in Narcotica vinden we een actueel thema, het smokkelen van drugs. In de drugswereld is veel geld te verdienen en de verleiding is groot. In dit boek zien we dat degene die zich hier meer bezig houden uit een onverwachte hoek kunnen komen en zo worden twee thema’s met elkaar verweven: drugs en corruptie.

De auteur laat ons met Narcotica wederom genieten van een goed uitgewerkte, krachtige thriller en ze bewijst hier des te meer geen eendagsvlieg te zijn. Een thriller die je zo snel mogelijk wilt uitlezen maar als het boek uit is, verlang je naar meer.

4 en half

Deze recensie is eerder gepubliceerd op Vrouwenthrillers.nl

 

Titel: Narcotica|Auteur: Emelie Schepp
Uitgever: De Fontein|ISBN: 9789026140563|Blz: 320
Vertaling:

Narcotica is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol
Bruna
Libris
AKO
Eci

 

© 2016, Wendy. All rights reserved

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *