Neerslag – Marjolein van der Gaag – recensie

Cover Neerslag-framed

De ex-man van Jolien komt bij een bizar ongeluk om het leven. Jolien probeert zo goed en kwaad als het kan haar zoontjes te steunen in de verwerking van hun verlies. Jolien woont met haar zoontjes in een rustig dorp waar nooit wat gebeurt. Als er in korte tijd een aantal ongevallen plaatsvinden waarvan een met dodelijke afloop, beginnen de mensen zich ongerust te maken. Is dit toeval of is er iets anders aan de hand?

Marjolein van der Gaag is freelance journaliste en auteur. Eerder schreef ze de thrillers Gevaarlijk spel, Palm Village en samen met schrijfster Marcella Kleine de zinderende zomerthriller Hels.

Neerslag start met een spannende en angstaanjagende proloog. Een proloog waarin afwisselend twee personages aan het woord zijn. Er is een duidelijk onderscheid tussen de personages daar de tekst van een personage cursief geschreven en vet gedrukt is. Dit personage zal nog een aantal keren aan het woord zijn, maar wie dit is blijft nog lange tijd een vraag.

Het is bijna te makkelijk. Voor God spelen. Beschikken over leven en dood, het is niet meer dan kinderspel.

Jolien is de hoofdrolspeelster in Neerslag en vanuit haar perspectief worden we door het verhaal heen geleid. Wat mij al snel opviel was dat de auteur alles heel gedetailleerd en beeldend heeft beschreven. Hier is natuurlijk niets mis mee, ware het niet dat ik vind dat Marjolein hiermee iets doorgeschoten is. Door (te)veel aandacht op de details te leggen, waren er regelmatig herhalingen. De uitgebreide beschrijvingen deden de aandacht van het verhaal afleiden en er kwam moeilijk vaart in het verhaal. Tijdens het lezen van Neerslag had ik ook niet het gevoel dat ik het boek in een ruk moest uitlezen. Ondanks dat er genoeg vragen opgeroepen werden was er niet zo zeer de drang om snel de antwoorden te vinden.

Wat nu? Een nieuw plan. Te snel naar mijn zin, maar de tijd tikt door.

Aan de andere kant is Neerslag prima opgebouwd en worden de personages waar nodig goed uitgediept. Het verhaal is uniek bedacht en niet zomaar ergens mee te vergelijken. In de aanloop naar de ontknoping toe kwam eindelijk die spanning waar ik op zat te wachten om de hoek kijken en werd het geheel door middel van een juiste uitwerking afgesloten. Zelf had ik inmiddels al geraden hoe het zat, dus het was geen grote verrassing, maar toch had dat gedeelte een heerlijke spanning in zich.
Conclusie: Hoeft een thriller voor jou niet zo superspannend te wezen en wil je gewoon een leuk verhaal lezen waar wat lichte spanning in zit, dan is Neerslag zeker een aanrader.

3 en half

Neerslag heb ik gelezen voor VrouwenThrillers.nl.

Titel: Neerslag|Auteur: Marjolein van der Gaag
Uitgever: Uitgeverij Poorten|ISBN:9789082058680|Blz: 236

Neerslag is verkrijgbaar bij uw lokale boekhandel of via:
Bol.com
Bruna.nl
Boekenwereld.com
AKO.nl
Eci.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *