Nemesis – Simon de Waal – Recensie

Nemesis-framed

Simon de Waal(1961) is een Nederlands auteur en scenarist voor televisie en film. Daarnaast werkt hij parttime als rechercheur bij de Amsterdamse politie. Eerder verschenen de succesvolle thrillers Cop vs Killer en Pentito (beiden genomineerd voor de Gouden Strop). Met Pentito won hij tevens de Diamanten Kogel 2008. In 2009 startte hij met de Waal en Baantjer-reeks en afgelopen jaar heeft Simon het Spannende Boekenweek geschenk 2016 geschreven, Vector.

In de woning van officier van justitie Sylvia van Maele wordt een getuige op gruwelijke wijze vermoord. Haar man en kinderen moeten in veiligheid worden gebracht. Niet lang daarna komt een rechercheur om bij een aanslag en is een andere getuige spoorloos verdwenen. Daar er geen getuigen meer zijn en de dreiging voor Sylvia en haar gezin onverminderd voort duurt, moet het team deze zaak laten rusten. Het team besluit het recht in eigen hand te nemen en buiten alle wetten en regels de strijd aan te gaan met de daders. Een keiharde confrontatie met de onderwereld volgt…

Nemesis heeft een mooie zilverachtige cover en de titel is in reliëf gedrukt. Als afbeelding zien we helm, een geweer en een wapenstok. Best wel een harde, mannelijke uitstraling maar door de vrouwelijke titel wordt dit toch iets afgezwakt. Nemesis is een figuur uit de Griekse mythologie. Zij is de meedogenloze godin van de gerechtigde wraak. Een titel die uitermate passend is voor de inhoud.

Als je Nemesis opent vind je er een soort van proces-verbaal. In dit proces-verbaal wordt Simon de Waal aangeklaagd voor de gevolgen van het lezen van Nemesis. Zoals: een verhoogde hartslag, slapeloze nachten, verwaarloosde familieleden en hevige ontwenningsverschijnselen na het lezen van het boek. Leuk gedaan en dat deze gevolgen mogelijk zijn kan ik alleen maar beamen…

Het eerste hoofdstuk van Nemesis is al meteen heel heftig en geeft de toon aan voor de rest van het verhaal. In ieder geval geen boek voor tere zieltjes. In dit hoofdstuk maken een aantal personages meteen veel mee en dit heeft de nodige impact. Er is hierdoor al gelijk sympathie voor de personages en dit zal tijdens het lezen alleen maar meer worden. Een harde, soms rauwe thriller, maar toch zijn er ook ‘verzachtende omstandigheden’ die het geheel een vriendelijker karakter meegeven.

In Nemesis is er geen enkel moment om even adem te halen. Vanaf begin tot eind is er een hoog spanningsveld aanwezig en deze wordt alleen maar intenser. Een verhaal dat als een sneltrein maar door blijft denderen en pas stopt bij het eindpunt. De vele personages worden niet allemaal uitgediept, maar dit is ook niet noodzakelijk. Er gebeurt al zoveel in het verhaal dat er te weinig ruimte overblijft om verder in te gaan op al deze personages. Maar ondanks dat ik ze vluchtig heb leren kennen vond ik het moeilijk om afscheid van ze te nemen.
Door gebruik te maken van zijn nodige ervaring weet Simon de Waal hier een heel realistisch verhaal neer te zetten. Een gevecht tegen de onderwereld waarbij het maar de vraag is wie er gaat winnen. Ongrijpbare criminelen die onzichtbaar kunnen blijven door gebruik te maken van stromannen. Het gevecht dat Sylvia met haar team aangaat is zeer begrijpelijk en je leeft ontzettend met het team mee. Soms is het nodig om buiten de lijntjes te werken en Nemesis laat een helder beeld zien van hoe zoiets in de praktijk zou werken. Spannend en interessant tegelijkertijd en een team waar ik hoop nog meer over te horen. Een boek dat uitstekend als script kan dienen voor een hele mooie en spannende televisieserie.

vijf ster

Deze recensie is al eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl

Titel: Nemesis|Auteur: Simon de Waal
Uitgever: Lebowski| ISBN: 9789048834969| Blz: 224

Nemesis is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol
Bruna
AKO
Eci

 

© 2016, Wendy. All rights reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *