Niemands Hond – Marcel Bergen & Irma Clement – Recensie

  • Titel – Niemands Hond
  • Auteur – Marcel Bergen & Irma Clement
  • Uitgever – Bergen & Clement Publishing
  • Aantal pagina’s – 116
  • Uitgave – paperback
  • ISBN –  9789087780005
  • Verschenen – September 2015
  • Genre – Dieren

 

Niemands Hond beschrijft hoe in verschillende landen van de EU  met het probleem van zwerfhonden wordt omgegaan. In grote delen van Europa vinden we enorme populaties zwerfhonden. Honden die op straat leven, op bouwplaatsen of honden die zwerven van buurt naar buurt. De diverse landen gaan allemaal verschillend met dit probleem om. In dit boek kun je lezen hoe en tegen welke problemen de vele dierenwelzijnsorganisaties oplopen. Maar ook hoe het Nederland gelukt is zwerfhondenvrij te worden.

Toen ik het boek Niemands Hond onlangs tegenkwam op het internet had ik verwacht dat in dit boek alleen maar hartverscheurende verhalen stonden. Niets is minder waar. In Niemands Hond wordt op een heldere wijze uitleg gedaan over de problematiek. Van diverse landen lees je hoe daar met het zwerfhondenprobleem wordt omgegaan. Landen zoals Bulgarije, Griekenland, Portugal, Duitsland, Ierland etcetera. Al snel wordt duidelijk dat er soms grote verschillen zijn in de geboden oplossingen en zoals verwacht is geld natuurlijk een groot struikelblok.

In dit boek lees je over de diverse dierenwelzijnsorganisaties en het werk dat zij doen. Gesubsidieerde dierenasielen, particulieren dierenasielen, dierenartsen, vele vrijwilligers, allemaal dragen ze een steentje bij om de zwerfhondenproblematiek aan te pakken. Ook word er aandacht besteed aan de hondenhandel, waar we de laatste tijd weer genoeg over lezen. Fokhonden die nauwelijks in de buitenlucht komen en alleen nuttig zijn om zoveel mogelijk pups te baren waarna deze verkocht worden. Doorgefokte pups, vaak nog te jong om bij hun moeder weggehaald te worden en meestal dragen ze al een (ernstige) ziekte bij zich. Hondenhandelaren die alleen aan het geld denken en niet aan het dierenwelzijn.

Na het lezen over de problematiek wordt er verteld over de (gelukkig) positieve ontwikkelingen. Ook een ooggetuigenverslag is te lezen, de auteurs hebben een bezoek gebracht aan een particulier asiel en aan een dodingsstation. Als ik het verslag lees en de foto’s bekijk, dan zou ik elke hond daar wel willen redden. Dat gevoel heerst continu bij het lezen van Niemands Hond. Maar ik heb de mogelijkheden niet en het is onmogelijk voor één persoon om alle dieren te redden. De dierenwelzijnsorganisaties steunen kan ik wel en dat hoeft niet alleen een bijdrage in geld te betekenen. Meer publiciteit is ook belangrijk zodat er meer aandacht aan dit probleem wordt gegeven. Dit boek zal hier zeker aan bijdragen. En misschien leuk om te weten dat een tijdje geleden drie kennissen van mij ieder een hond uit een asiel in Roemenië hebben gehaald. Dat zijn in ieder geval al weer drie honden die een nieuwe kans krijgen.

Als afsluiting van het boek zijn er adressen en dergelijke van verschillende dierenwelzijnsorganisaties te vinden.

Niemands Hond is een boek waar ik veel van geleerd heb, een boek dat mij veel duidelijk heeft gemaakt en laat zien dat ondanks de positieve ontwikkelingen er nog veel moet gebeuren om dit probleem op te lossen.

sterstersterster

 

De auteurs

Irma Clement (1965) studeerde Verpleegkunde en Nederlands Recht. Zij heeft zich gespecialiseerd in stadsfotografie.  Zij verzorgde en bewerkte de foto’s en lay-out in/van Amsterdam Stads- en Wandelgids en Wandelen over Zorgvlied, Ketenvrij Winkelen en Niemands Hond.

Marcel Bergen (1961) studeerde Nederlands Recht.
Tussen 1982 en 1990 was hij verslaggever voor huis-aan-huis bladen. Verder was hij actief als programmamaker bij verschillende lokale omroepen. Gedurende 2000 en 2002 volgde hij een opleiding fotografie en specialiseerde zich in stadsfotografie.

Bergen & Clement schreven Amsterdam Stads- en Wandelgids, Amsterdam Travel Guide, Wandelen over Zorgvlied, Ketenvrij Winkelen en Niemands Hond.

Met dank aan Bergen & Clement Publishing voor het beschikbaar stellen van een leesexemplaar.

Niemands Hond is o.a. verkrijgbaar bij de de boekhandel, Bergen & Clement Publishing of bij Bol.com.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *