Niet te filmen! – Sophie Kinsella – Recensie

  • Titel – Niet te filmen!
  • Auteur – Sophie Kinsella
  • Uitgever – Overamstel Uitgevers
  • Imprint – Moon
  • Aantal pagina’s – 224
  • Uitgave – Paperback en ebook
  • ISBN – 9789044347371
  • Verschenen –  juli 2015
  • Genre – Young Adult roman

Niet te filmen-framed

 

Sophie Kinsella veroverde de harten van miljoenen lezers met de bestsellerserie Shopaholic. Niet te filmen! is haar eerste YA-roman.

Audrey heeft een sociale angststoornis, een algemene angststoornis en er zijn periodes dat ze erg depressief is. Naar buiten durft ze niet en ook durft ze geen oogcontact te maken. Ze draagt constant een zonnebril om al het oogcontact te kunnen vermijden. Ze zit in therapie en haar familieleden proberen haar op alle manieren te steunen. Maar de weg naar verbetering is lang en heeft zijn tijd nodig. Haar therapeut geeft haar het advies om haar leven vast te gaan leggen op camera. Door bijvoorbeeld haar familieleden te filmen maakt ze toch op een manier oogcontact en dit kan haar helpen haar zelfvertrouwen te vergroten. Voor Audrey best een moeilijke opdracht. Maar dan maakt ze kennis met Linus, een vriend van haar broer. Als ze merkt dat hij haar begrijpt is het begin naar genezing gemaakt.

Het boek begint met een humoristisch hoofdstuk waarin de moeder van Audrey helemaal door het lint gaat. Frank, de broer van Audrey is helemaal verslaafd aan gamen (zo herkenbaar), zeker nu hij meedoet met een online toernooi waarbij heel veel geld valt te verdienen. Nachten lang is hij aan het oefenen en moeders is er helemaal klaar mee. Door Audrey haar ziekte is ze overbezorgd geworden en dat uit zich in heftige, maar ook komische situaties. Na dit eerste hoofdstuk gaan we een maand terug in de tijd. Audrey is de verteller in dit verhaal en haar belevenissen worden afgewisseld met videotranscripties. Wat opvalt is dat de hoofdstukken in Niet te filmen! niet genummerd zijn.

Het thema in Niet te filmen! is best heftig. Maar toch komt het verhaal absoluut niet beladen over. De schertsende wijze van vertellen laat je regelmatig lachen. Verschillende situaties in het gezin, met een aan games verslaafde puber, een moeder die nogal eens heftig en overdreven reageert en een vader die zich vaak afzijdig houdt, zijn karakteristiek beschreven en zorgen geregeld voor een komische noot. Daarnaast werd ik als lezer bewust gemaakt wat een angststoornis en een depressie voor invloed kan hebben. Waardoor Audrey een angststoornis heeft ontwikkeld wordt niet volledig prijsgegeven, maar op een gegeven moment kon ik me wel het een en ander indenken wat de reden zou kunnen zijn. Niet te filmen! vertelt over vriendschap en ook een stukje romantiek is aanwezig. Een leuke Young Adult roman waarin het thema op een luchtige en toegankelijke wijze beschreven wordt en Sophie Kinsella laat hiermee zien dat ze ook in dit genre een fantastisch verhaal kan neerzetten.

sterstersterster

 

Met dank aan de uitgever voor het beschikbaar stellen van een leesexemplaar.

Niet te filmen! is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *