Nieuw in de boekenkast – Zoönose – David Quammen

Hoe dodelijke ziekten van dier naar mens overspringen.

De wereld houdt zijn adem in. Het nieuwe coronavirus (sars-CoV-2), dat de ziekte Covid-19 veroorzaakt, heeft zich in korte tijd over alle continenten verspreid. Een wereldwijde pandemie is een feit. Maar dit is niet de eerste keer dat er gevaar dreigt. De epidemieën van sars en de Mexicaanse griep konden nog net in de kiem gesmoord worden. Ziekten als vogelgriep, ebola, hiv, en in ons eigen land q-koorts, hebben één ding gemeen: ze zijn afkomstig van in het wild levende dieren en worden op mensen overgebracht via een proces dat zoönose of spillover wordt genoemd: “soortoverschrijdende overdracht’ (in het geval van het huidige coronavirus waarschijnlijk via vleermuizen).

Maar bij veel ziekten blijft de bron onvindbaar – en dus onbeheersbaar. In Zoönose neemt David Quammen de lezer mee op een adembenemende speurtocht naar de verwekkers van deze ziekten. Hij doet verslag van avontuurlijke onderzoeken in het veld – vleermuizen vangen in China, gorilla’s op de voet volgen in Congo – met de voornaamste deskundigen op het gebied van infectieziekten. Dit boek is onmisbaar voor wie meer wil snappen over de wetenschappelijke en ecologische achtergronden van de huidige coronacrisis.

‘Quammen verweeft mooie reisverslagen, anekdotes en gesprekken naadloos met heldere uitleg. Een meesterlijk en razend spannend geschreven boek.’ – NRC Handelsblad

‘Leest als een thriller. Zoönose is een boek dat je niet kunt lezen zonder geïnfecteerd te raken met een lichte maar hardnekkige vorm van smetvrees.’ – Het Parool

David Quammen is wetenschapsjournalist en auteur van onder andere Het lied van de dodo en Monster van God. Hij woont in Bozeman, Montana. Zoönose werd gekozen tot een van de beste boeken van het jaar door New York Times Book Review en Scientific American. Deze editie bevat een nieuw nawoord over het coronavirus.

Dit boek heb ik gewonnen met een actie van Bazarow magazine. Met dank aan uitgeverij Atlas contact voor het beschikbaar stellen.

Klik hier voor een inkijkexemplaar

Titel: Zoönose| Auteur: David Quammen
Uitgever: Atlas contact| ISBN: 9789045042503|Blz: 568
Verschijningsdatum: april 2020

Zoönose is verkrijgbaar in elke (online)boekhandel

Thrillers algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *