Noblesse Oblige – Leonardo Pisano- Gastrecensie Mieke Wijnants

OVER DE AUTEUR:
Leonardo Pisano is auteur van verhalen gerelateerd aan thema’s die individuele vrijheid negatief beïnvloeden.
Als kind las hij veel. Gaandeweg kwam hij erachter hoe belangrijk vrijheid voor hem is en centraal staat in zijn levensvreugde. Vrijheid behelst vooral vrij kunnen kiezen hoe hij zijn leven kan inrichten. Na zijn studie startte hij zijn eigen bedrijf. Hij ontdekte snel dat zijn bewegingsvrijheid om te ondernemen was ingeperkt door overheidsbemoeienis, met name regelgeving. Hij wil met zijn verhalen antigif bieden en hoopt mensen aan te sporen tot nadenken, te prikkelen tot actie om de erosie van hun vrijheid een halt toe te roepen.
Samen met Marit van Ekelenburg schreef hij Mosterd voor de maaltijd, een boek over dialogen schrijven voor schrijvers van fictieverhalen. Eerder verscheen van deze auteur het boek: Achter de nevel en schreef hij enkele korte verhalen.

OVER DE COVER:
Op een bruine ondergrond bovenaan in grote gele letters Noblesse Oblige (Adeldom verplicht).
Gecentreerd een afbeelding van een schilderij van Jeroen Bosch. Geboren als Jheronimus van Aken. Hij ging de geschiedenis in als ‘den duvelmakere’ (de schepper van duivels) en als schilder van satirische voorstellingen.
Jeroen Bosch had een goed inzicht in de menselijke natuur, de zwakheden die bij de mens horen. De vruchten in zijn schilderijen zijn symbolisch voor die verleidingen. Een diepe, vaak bijgelovige vroomheid met bezwerende, collectief beleefde rituelen stond direct naast het zich uitleven in hartstochtelijke passies, een grote hang naar kennis en geleerdheid en een exuberante levensstijl. We spreken hier over de heersende elite, de hoge adel.
Prachtige cover en subliem gekozen titel passend bij de inhoud van deze thriller.

OVER DE INHOUD:
Lodewijk en Olivier van Loosduyne zijn van adel en hun vader heeft ze alle twee een flinke som geld nagelaten.
Olivier werkte bij de Marine waar hij bezig was met een speciale klus in samenwerking met Interpol. Hij moest uitzoeken hoe het kon, dat er zoveel mensen van adel onder verdachte omstandigheden overleden.
Sinds twee jaar heeft Lodewijk niks meer van zijn broer gehoord en maakt zich zorgen. Op een dag neemt Tjebbe Talisman van het Ministerie van Defensie in opdracht van Johannes Hamstra speciaal agent Binnenlandse Veiligheidsdienst contact op met Lodewijk en vraagt hem om naar Den Haag te komen, omdat ze onder vier ogen willen praten over zijn broer. Hamstra overtuigt hem om het werk van zijn broer voort te zetten. Hiervoor moet hij eerst een zware commandotraining volgen. Na 13 weken is hij zover en gaat in zijn uppie naar Engeland, omdat daar het laatste levensteken van Olivier vandaan komt. Hoe minder mensen hiervan weten hoe beter, dit om zijn veiligheid te waarborgen en omdat het politiek erg gevoelig ligt.

Hamstra heeft zo zijn redenen om Lodewijk in de gaten te houden en rekruteert Mariska Veendijk een onervaren, maar ambitieuze journaliste. Tijdens de roeiwedstrijden van Royal Henley Regatta raakt Lodewijk bevriend met enkele personen die van Engelse adel zijn. Dit gaat vrij soepel.
Hoogtepunt is een Venetiaans verkleedbal georganiseerd in Venice Castle. Lodewijk weet daar binnen te komen en hoopt iets over zijn verdwenen broer te weten te komen. Het loopt echter heel anders dan dat hij in gedachte had. Komt hij erachter wat er met Olivier is gebeurd?

MIJN MENING:
Leonardo heeft met bezieling een spannend verhaal geschreven dat tot het laatst blijft boeien, waarvan de plot zeer verrassend is, waar voldoende verwikkelingen in voorkomen, realiteit en fictie elkaar kruisen. Maatschappelijke problemen aan de kaak worden gesteld. Leonardo laat je nadenken of ons rechtssysteem wel zo eerlijk is en hoe rechtvaardigheid uitgelegd kan worden, wat het verleden en afkomst met je kan doen in psychologisch opzicht en wat vrijheid betekent. Dialogen worden duidelijk en indien nodig zakelijk weergegeven, daarnaast wordt de gedachtegang van de personages prima verwoord, karakters goed uitgediept. De spanning wordt voortreffelijk opgevoerd. Dit alles maakt dat ik mij helemaal kan inleven en meevoelen.

De auteur heeft een vlotte schrijfstijl in begrijpelijke taal. De hoofdstukken zijn kort. Naast de hoofdverhaallijn zijn er verhaallijnen die niet meteen essentieel zijn, maar wel zorgen dat dit verhaal aansprekend blijft en inspireert.
Een thriller waarin schilderijen van Jeroen Bosch een belangrijke rol spelen m.n. de betekenis ervan, Politiek Brussel zich van een andere kant laat zien, de bekende doofpot om de hoek komt kijken, machtsmisbruik, rechtvaardigheid hoog in het vaandel staat en vertrouwen op de proef wordt gesteld.
Met veel genoegen gelezen en een echte aanrader.

“Zinloos ligt op het kerkhof en verloren rust ernaast”

5*****

Mieke Wijnants

Titel: Noblesse Oblige|Auteur:: Leonardo Pisano
Uitgever: Ambilicious|ISBN: 9789492551177 |Blz: 272
Verschijningsdatum: oktober 2017

Noblesse Oblige is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Ambilicious

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *