Onkruid – Simone Grimberg – recensie

Als je bij het wieden de wortels vergeet…

O God, laat me mijn bewustzijn verliezen, bad ik, maar Hij besloot anders. Ik moest alles meemaken.

Een jonge zedendelinquent ontsnapt uit een survivalkamp. Zijn begeleider wordt vastgezet. De bewijzen tegen Willem stapelen zich op, maar rechercheur Liesbeth Ligthart weet beter. Zij en haar collega Inge de Wit storten zich op de zaak die jaren geleden afgesloten leek.

In hun zoektocht naar de jongen, belanden ze in een web van benauwende gemeenschapsbanden, familiegeheimen en stilzwijgen. Dat op de donkerste plekken ook vriendschap, mededogen en solidariteit bloeien, maakt hun zoektocht niet gemakkelijker. Wie helpt wie en waarom?

Onkruid is een ingenieus gelaagd verhaal met duistere intriges. Grimberg duikt diep in de krochten van verontrustende dorpsgeheimen en geeft een stem aan hen die moesten zwijgen. Broeierig, beklemmend, onthutsend!’ – Marjon Nooij, De Leesclub van Alles

Recensie

Vanaf haar puberteit begon Simone Grimberg met het schrijven van korte verhalen en een boek. Na haar studie werkte ze een aantal jaren in het jeugdwelzijnswerk. Nu heeft ze samen met haar man een eigen bedrijf en in haar vrije tijd is ze onder andere aan het schrijven. Onkruid is haar tweede thriller over het recherche-duo Liesbeth en Inge.

Tristan, een jonge zedendelinquent, is op survivalkamp. Hij zit al vijf jaar (onschuldig?) vast. Nu lukt het hem te ontsnappen en het lijkt er sterk op dat zijn begeleider Willem hem geholpen heeft. Rechercheur Liesbeth Ligthart, partner van Willem, kan niet geloven dat Willem betrokken is bij deze ontsnapping. Samen met haar collega Inge de Wit stort ze zich op de zaak. Een zaak die ooit afgesloten leek, maar tijdens hun zoektocht komen er veel geheimen naar boven.

Zijn zure adem van gegrilde uien ketste tegen mijn gezicht toen hij me vastbond. Ik herkende zijn vingers met afgekloven nagels. O God, laat me mijn bewustzijn verliezen, bad ik , maar Hij besloot anders. Ik moest alles meemaken.

Onkruid start met een behoorlijk heftige proloog. Daarna is te lezen hoe de ontsnapping van Tristan verloopt waardoor er al een lichte spanning ontstaat. De personages Liesbeth en Inge zijn eerder geïntroduceerd in het debuut van Grimberg, Niemand die me ziet. Dit is al weer even geleden, maar Inge was mij wel bijgebleven. Juist vanwege het bijzondere talent van Inge. Er zijn behoorlijk wat lijntjes in Onkruid en soms valt het niet mee om deze goed te blijven volgen. En ook al heeft Grimberg een fijne schrijfstijl, het is weleens te uitgebreid, soms iets te lange zinnen bijvoorbeeld, om het boek soepel te laten lezen. Er wordt veel informatie gedeeld en deze heeft de neiging te overspoelen. Hierdoor komt de uitwerking en de verdieping van de personages niet altijd goed tot zijn recht, waardoor er moeilijk een (nieuwe) klik te krijgen is. Die klik was in het vorige boek van Grimberg wel aanwezig. Toch weet het verhaal genoeg te boeien en de neiging om langdradig te worden wordt gelukkig wel elke keer doorbroken door spannende passages. Daarnaast geeft de thematiek veel inhoud aan het verhaal en een hoge psychologische lading.

Dan ontploft haar brein. Woorden die geen zinnen vormen, vallen met een schreeuw op het wegdek. In haar buik woelt het kistje dat ze zo zorgvuldig had gesloten.

Onkruid is gebaseerd op waargebeurde elementen en Grimberg laat in het boek zien hoe iemand kan ontsporen en daardoor een gevaar voor de maatschappij vormt. En wat zo’n iemand allemaal kan aanrichten. De titel heeft ze ook heel goed uitgekozen, dat zal blijken als de lezer het boek heeft uitgelezen. Doordat Grimberg gedegen research heeft gedaan, slaagt ze er in om een geloofwaardig verhaal neer te zetten. En ondanks dat er een aantal aandachtspunten zijn, is deze thriller zeker de moeite van het lezen waard.

3***

Met dank aan Simone Grimberg en Lima Books voor het toesturen van een recensie-exemplaar. Deze recensie is eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl

Titel: Onkruid| Auteur: Simone Grimberg
Uitgever: Lima Books| ISBN: 9789082695816|Blz: 367
Verschijningsdatum: oktober 2019

Onkruid is verkrijgbaar in elke (online)boekhandel

Thrillers algemeen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *