Genre,  Kinder & Jeugdboeken

Ooggetuige – Mariette Middelbeek – Recensie

  • Titel – Ooggetuige
  • Auteur –  Mariette Middelbeek
  • Uitgever – Marmer
  • Aantal pagina’s – 168
  • Uitgave – Paperback en ebook
  • ISBN –  9789460681929
  • Verschenen –  september 2014
  • Genre – Jeugdthriller

Omschrijving

Iris, Maaike, Becky en Floor zijn al jarenlang vriendinnen. Alle vier hebben ze een eigen pony, en ze zien elkaar vooral op de manege. In de herfstvakantie gaan de meiden op ponykamp naar Terschelling, waar ze vijf dagen niks anders doen dan lekker paardrijden – en dan natuurlijk vooral over het strand – kletsen en lol maken. Als ze worden uitgenodigd voor het kampvuurfeest bij buurjongen Jorrit, kan de week helemaal niet meer stuk.

Maar de volgende ochtend komt aan het plezier abrupt een einde. Een van de vier is spoorloos verdwenen. Iedereen is in rep en roer en niet alleen de politie, maar ook de drie vriendinnen met hun pony’s gaan zoeken in de bossen van Terschelling. Is hun vriendin verdwaald? Of gevallen en gewond? En waarom is ze in het holst van de nacht vertrokken?

 

Recensie 

Ooggetuige is het tweede boek in een serie van thrillers voor meisjes van 12 jaar en ouder. In dit verhaal gaan vier vriendinnen naar een ponykamp op Terschelling. Vijf dagen lang paardrijden, strandritten maken en veel lol maken. Als ze daar ook nog kennis maken met een paar leuke jongens kan de vakantie niet meer stuk. Maar dan verdwijnt één van de meisjes.

Vijf dagen lang alleen maar bezig zijn met paarden, dat leek Iris heerlijk. Ze had het voorgesteld aan haar vriendinnen en die waren meteen enthousiast geweest.

De cover laat in een oogopslag zien dat pony’s en paarden een grote rol spelen in het boek. Een ponykamp, vier vriendinnen, jongens, echt een meidenboek dus. Tienermeiden met ieder hun eigen onzekerheden en ondanks hun verschillen een hechte vriendengroep. De spanning druipt er niet van af, dat is niet altijd nodig in een jeugdboek. Door het thrillereffect iets luchtig te houden is het ook geschikt is voor de wat gevoeliger types, waardoor er een breder publiek bereikt wordt. Van mij mag de spanning intenser zijn, maar ik ben een volwassene en daar is in eerste instantie het boek niet voor geschreven. Wel zie ik om me heen veel volwassenen die ook nog graag jeugdboeken lezen.

‘Iris staarde naar de twee agenten aan de keukentafel. Sinds zij binnen waren gekomen, leek de keuken ineens veel kleiner.

Mariette maakt in Ooggetuige gebruik van een helaas nog steeds actueel thema. Een afgrijselijk thema, maar ik vind het wel belangrijk dat de jeugd hierover leest. Al is het alleen maar dat ze beseffen dat dit echt niet hoort en niet acceptabel is in de samenleving. Dit heeft de auteur ook niet te zwaar beschreven. Daaruit kon ik merken dat ze er goed bij heeft stilgestaan voor welke doelgroep dit boek bedoeld is. Leuk en spannend verhaal over vier meiden die hun eerste ponykamp meemaken, maar één dat anders verloopt dan ze hadden verwacht.

Ooggetuige heb ik gelezen voor Boekenbijlage.nl.

 

Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij uw lokale boekhandel, Uitgeverij Marmer of Bol.com

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: