Opgeruimd! – Marie Kondo – Recensie

 • Titel – Marie Kondo
 • Auteur – Opgeruimd!
 • Uitgever – A.W. Bruna Uitgevers ( Lev. boeken)
 • Aantal pagina’s – 224
 • Uitgave – Paperback en ebook
 • ISBN –  9789400505629
 • Verschenen –   februari 2015
 • Genre – Non-fictie

Opgeruimd-framed

De manier om orde en rust in je leven te brengen.

De Japanse Marie Kondo runt een gerenommeerd adviesbureau. Ze leert mensen op een juiste wijze op te ruimen en rust in huis te creëren. Er is een wachtlijst van drie maanden. Haar KonMari-methode voor opruimen is een kwestie van keuzes maken en organiseren. In Opgeruimd! krijg je op inspirerende wijze tips om stap voor stap je huis en je leven op orde te krijgen.

Opgeruimd! is een vlot te lezen boek met een stappenplan om je huis voor eens en voor altijd goed opgeruimd te krijgen en te houden. Het boek bestaat uit vijf delen:

 1. Waarom kan ik mijn huis niet netjes houden?
 2. Eerst wegdoen.
 3. Hoe ruim je op per categorie?
 4. Opbergen voor een stimulerend leven.
 5. De kunst van het opruimen verandert je leven drastisch.

Marie vertelt over haar eigen ervaringen die ertoe geleid hebben deze cursus te ontwikkelen. Daarnaast vertelt ze over de diverse huisbezoeken die regelmatig voor verrassende en humoristische anekdotes zorgen. Veel dingen zijn zeer herkenbaar. Het stappenplan dat zij beschrijft is eigenlijk heel eenvoudig en voor iedereen uitvoerbaar.

Tijdens het lezen van Opgeruimd! krijg je naarmate het boek vordert zin om de stappen te gaan uitvoeren en flink te gaan opruimen. Niet zozeer omdat je zo nodig je huis goed opgeruimd wil hebben, maar omdat je snakt naar de rust die je dat kan geven. Zoals Marie Kondo zegt: Een opgeruimd huis geeft niet alleen een opgeruimd gevoel, maar geeft ook rust aan je leven. Als je eenmaal je huis volgens de KonMari-methode aan kant hebt, hoef je je niet meer druk te maken over opruimen, als je het goed doet blijft je huis nu voor altijd opgeruimd en dit zal je niet als voorheen uren aan tijd gaan kosten.

Als je denkt dat opruimen iets is wat je elke dag moet doen, als je denkt dat het iets is wat je elke dag moet doen, is het nu tijd om wakker te worden. Ik zweer dat opruimen grondig en snel en in één klap kan gebeuren.’

Toen de categorie boeken ter sprake kwam, had ik de neiging dit gedeelte over te slaan. Want ik ben een echte boekverzamelaar en deze passie ga ik absoluut niet aan de kant zetten en ik zal dus ook niet gauw boeken weg gaan doen. Heb dit gedeelte wel gelezen en ben jij inmiddels wel zover dat je de boekenstapel drastisch wil verminderen dan zijn er Opgeruimd! prima tips te vinden.

Als het je tot nog toe niet gelukt is om een bepaald boek te lezen – ook al werd het je aangeraden of is het er eentje die je al jarenlang wilt gaan lezen – dan is nu het moment gekomen om het te laten gaan.’

Ik moet eerlijk bekennen dat Opgeruimd! mij flink aan het denken heeft gezet en als ik even rond kijk in mijn huis zijn er nog genoeg categorieën die ik wel eens aan kan gaan pakken. Dus zodra ik mij even los kan maken van mijn leesverslaving ga ik zeker proberen om volgens de KonMari- methode rust in mijn huis en leven te brengen. Voor diegene die ook behoefte heeft aan complete rust in huis en leven is dit boek een goede aanrader. En ook al zet het boek je toch niet aan het opruimen, ik weet zeker dat je Opgeruimd! met veel plezier zal lezen.

stersterstersterster

Met dank aan A.W. Bruna voor het beschikbaar stellen van een leesexemplaar.

Opgeruimd! is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of bij Bol.com.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *