De oversteek – Justin Cronin – Recensie

Een mooie combinatie van diverse genres

Justin Cronin(1962) is geboren en getogen in New England in de Verenigde Staten. Hij ontving voor zijn eerdere romans onder andere de PEN/Hemingway Award, de Stephen Crane Prize en de Whiting Writer’s Award. Cronin is docent Engelse literatuur aan Rice University en woont in Texas. De oversteek is het eerste deel in De oversteek-trilogie, die wordt gecompleteerd door De twaalf en De stad der spiegels.

Een geheim project van de Amerikaanse overheid. Proefpersonen die met een virus worden besmet. Maar het loopt uit de hand en twaalf van de proefpersonen breken uit met verschrikkelijke gevolgen. De zesjarige Amy weet ternauwernood te ontsnappen. Terwijl de menselijke beschaving wordt vernietigd, verschuilt zij zich in de bossen van Oregon.

Honderd jaar later.
Een ommuurde kolonie weet zich met moeite staande te houden tegen de kwaadaardige wezens die het Amerikaanse landschap bevolken. Voortdurend moeten ze alert blijven op dreigend gevaar. De voorraden raken op en de accu’s die voor het licht zorgen worden steeds slechter. Het einde raakt in zicht. Dan staat er plots een jonge vrouw voor de poort. Een vrouw zonder stem, zonder herinneringen. Met een aantal van de overlevenden ontstaat een vriendschap en ze besluiten gezamenlijk de oversteek te maken. Naar de plaats waar het ooit begon om het geheim van haar mysterieuze bestaan te ontdekken – het geheim waardoor zij de wereld kan redden.

Voordat ze het Meisje zonder Verleden werd – Zij die uit het Niets Verscheen, De Eerste en Laatste en Enige, die duizend jaar leefde – was zij gewoon een klein meisje in Iowa dat Amy heette. Amy Harper Bellafonte.

Het eerste gedeelte van De oversteek is best wel taai en moeilijk doorheen te komen. Maar toch heeft het iets waardoor je blijft doorlezen. Gelukkig maar, want als de jonge vrouw in beeld komt, wordt het allemaal een stuk spannender. Een vrouw die voor verandering zal zorgen en hoop geeft.

De oversteek is een thriller die, als je het goed bekijkt, meerdere genres omvat. Horror, fantasy en een dystopische wereld met vampierachtige wezens. Ook wordt de romantiek en liefde niet vergeten. Als je je eenmaal door het eerste gedeelte heen geworsteld hebt, wordt De oversteek steeds interessanter en meer onderhoudend. Langzaam ontstaat er een band met de personages en hun tocht geeft de nodige spanning mee. Vooral Amy, waarvoor de tijd lijkt te hebben stilgestaan, is een personage die het verhaal een speciaal karakter meegeeft. De spannende tocht waarin de personages steeds bedacht moeten zijn op het gevaar, trekt je hun bijzondere wereld in.

De auteur zet alles beeldend neer en laat een extraordinaire wereld zien. Een wereld die beangstigend overkomt. Naarmate het verhaal vorderde, merkte ik dat ik me steeds meer liet meeslepen en een betere voorstelling kon maken van deze wereld. Op sommige momenten was het gewoon eng en was het alsof ik in een horrorverhaal was beland.

Nadat ik het boek na het lezen van de laatste bladzijde dichtklapte, was ik, ondanks het lastige eerste gedeelte, overtuigd. De oversteek is een mooie combinatie van diverse genres en ik ben nu zeer nieuwsgierig naar het vervolg en kan niet wachten om dat te gaan lezen.

Deze recensie is eerder gepubliceerd op Boekenbijlage.nl

Titel: De oversteek|Auteur: Justin Cronin
Uitgever: Uitgeverij Cargo|ISBN: 9789023425540 (Mid-price)|Blz: 1024
Vertaling: Boukje Verheij, Dennis Keesmaat
Verschijningsdatum: oktober 2016

De oversteek is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com
AKO.nl
Eci.nl
Boekenwereld.com

© 2017, Wendy. All rights reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *