Paolo Giordano schrijft bevlogen essay over het corona-virus

Op dinsdag 7 april verschijnt bij Uitgeverij De Bezige Bij:

In tijden van besmetting
van
Paolo Giordano

Een urgent, elegant en uiteindelijk hoopvol essay over
het virus dat ons allen in zijn greep houdt.

foto Paolo Giordano ©Daniel Mordzisnki

Ik ben niet bang dat ik ziek word. Waarvoor dan wel? Voor alles wat de coronavirusbesmetting kan veranderen. Ik ben bang dat ik ontdek dat de beschaving die ik ken een kaartenhuis is. Dat alles wordt uitgewist. Maar ik ben ook bang voor het tegenovergestelde: dat als de angst straks weg is, alles bij het oude is gebleven.’

De corona-epidemie dreigt de grootste gezondheidsdreiging van onze tijd te worden. Het legt de verschillende niveaus bloot waarop wij tegenwoordig met elkaar verbonden zijn – het maakt niet uit wie of waar we zijn, wat we nu meemaken gaat voorbij aan landsgrenzen, identiteiten en culturen. De verspreiding van het virus maakt ondubbelzinnig duidelijk hoezeer onze wereld geglobaliseerd is. De epidemie moedigt ons aan de wereldbevolking als één grote samenleving te zien en dwingt ons om onze verbeelding in te zetten op een voorheen onvoorstelbare wijze: om in te zien dat individuele keuzes gevolgen hebben voor iedereen.
In tijden van besmetting zijn we één organisme, één gemeenschap en is een gebrek aan solidariteit vooral het gevolg van een gebrek aan verbeelding. De samenleving waar we ons nu mee bezig moeten houden, is de gehele mensheid.


De wereldwijde bestsellerauteur Paolo Giordano schreef vanuit zijn wetenschappelijke achtergrond met In tijden van besmetting een glashelder en indringend betoog over een onderwerp dat ons allen bezighoudt.

Paolo Giordano (Turijn, 1982) studeerde in 2007 cum laude af in de natuurkunde en werkte aan een project dat mede gefinancierd werd door het Istituto Nazionale di Fisica Nucleare. Paolo Giordano heeft voor zijn debuutroman De eenzaamheid van de priemgetallen (2009) – verschenen in meer dan veertig landen – vele prijzen ontvangen, waaronder de Premio Strega en de Premio Campiello Opera Prima. Vervolgens verschenen de romans Het menselijk lichaam (2013) en Het zwart en het zilver (2014). In 2018 verscheen zijn recentste en veelgeprezen roman De hemel verslinden. Giordano woont met zijn gezin in Rome.

7 april 2020 • paperback, 96 pag. • 12 x 17 cm • € 9,99 • isbn 978 94 031 9830 9 • nur 320 oorspronkelijke titel Nel contagio • vertaling Pietha de Voogd • omslagontwerp bij Barbara •

Uitgeverij De Bezige Bij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *