Pluk van de Slettenflat – Silvester Zwaneveld – Recensie

  • Titel – Pluk van de Slettenflat
  • Auteur – Silvester Zwaneveld
  • Uitgever – Uitgeverij Nanda
  • Aantal pagina’s – 200
  • Uitgave – Paperback
  • ISBN –  9789490983345
  • Verschenen –  september 2015
  • Genre – Roman

11846751_1040633282622052_1100004609840933970_n-framed

De jonge Pluk is brandweerman. Pluk houdt veel van zijn werk, maar er zit geen nobele gedachte achter. Hij heeft veel vrije tijd die hij gebruikt om uit te gaan en achter de vrouwen aan te gaan. Pluk is een echte vrouwenverslinder en heeft niet veel respect voor de vrouwen. Het gaat om dat potje seks, niets meer en niets minder. Een leuke bijkomstigheid van zijn beroep is dat het aanzien geeft en over het algemeen hoeft Pluk weinig moeite te doen om een vrouw in zijn bed te krijgen. Pluk zijn leven bestaat naast zijn werk eigenlijk maar uit één ding, vrouwen scoren. Het liefst iedere nacht een ander schatje in zijn bed. Door roekeloos gedrag wordt Pluk acht maanden geschorst. Een schorsing die voor Pluk een verandering zal betekenen.

De cover van Pluk van de Slettenflat is zeker een cover die opvalt. Niet alleen vanwege de titel, maar ook omdat op de cover de achterkant van een naakte vrouw te zien is. Een boek dat alleen al hierom niet elke boekhandelaar op zijn toonbank zal willen leggen. Het enige wat ik hier over wil zeggen is: Never judge a book by its cover. En zeg nou zelf, na het verschijnen van de Vijftig Tinten Trilogie zijn we  inmiddels toch wel wat gewend in dit landje?

Elk hoofdstuk van Pluk van de Slettenflat is voorzien van een kleine bijpassende illustratie, gemaakt door Silvester zelf.
Al meteen in het eerste hoofdstuk krijgen we te maken met een flinke dosis humor. Ook in de daarop volgende hoofdstukken laten de belevenissen van Pluk regelmatig een glimlach op je gezicht verschijnen. Het boek leest makkelijk en vlot weg, met een verhaal dat continu in beweging is.

Als je het goed bekijkt leeft Pluk maar een simpel leventje. Hij doet zijn werk en daarnaast is hij altijd bezig vrouwen te versieren met als doel zo snel mogelijk een vrouw in zijn bed te krijgen. Hierbij gebruik makend van enige basisregels. Of de vrouw nu getrouwd is of niet, dat is niet zijn probleem. Het gaat hem alleen om dat potje seks. Zodra een vrouw meer van hem gaat verwachten, haakt Pluk af.

Een meisje echt leren kennen, daar doet hij voorlopig niet aan. Hij is nog nooit iemand tegengekomen die hem langer dan een paar dagen kon boeien. De meeste meisjes vervelen hem gewoon snel, het is niet anders.’

Maar dan krijgt Pluk te maken met een schorsing. Langzaam begint de toon van het verhaal te veranderen en krijgt het een meer serieuze inslag . Door een ontmoeting raakt Pluk van slag en begint in te zien dat het leven misschien toch op een andere manier geleefd kan worden dan zoals hij het tot nu toe heeft gedaan.
Vanaf dit punt wordt er een bepaalde verwachting geschept over de afloop van het verhaal. Ik proef hierbij wel een beetje de invloed van partner en auteur Nanda Roep, maar de afloop van dit verhaal zal menigeen gaan verbazen. Ongemerkt speelt Silvester met de gedachten van de lezer om deze bij de plot volkomen perplex achter te laten. Ik was er even stil van…

Hij zou het goed voor elkaar moeten hebben. Een leuke baan, mooi appartement, lekker uiterlijk en een redelijk stel hersens. Waarom is zijn leven dan ineens zo’n chaos?’

Op de cover van het boek staat dat dit het ultieme mannenboek is. Dit impliceert dat het dus niets voor de vrouwen is. Tja, ik heb het als vrouw toch gelezen en eerlijk gezegd, ik heb het met veel plezier gelezen. Misschien wekt dit boek de verwachting dat het alleen maar over seks gaat en dat het nogal platvloers is. Maar dan kom je als lezer toch bedrogen uit. Ja, inderdaad, er wordt over seks gesproken en over het algemeen is het respect voor de vrouw ver te zoeken. Heb je daarom dit boek na de eerste hoofdstukken al van je afgegooid? Jammer, want dan heb je het belangrijkste van dit boek gemist. Wat heb ik dan gemist?, vraag je je nu af. Dat ga ik dus niet vertellen. Pak het boek weer op en lees gewoon verder. En als je Pluk van de Slettenflat hebt uitgelezen mag je je oordeel geven. Maar ik weet nu al dat je zeer verbaasd zal zijn over de ontwikkeling van dit verhaal.
En wat betreft de niet lezende mannen, als dit boek deze mannen niet aan het lezen krijgt dan weet ik het ook niet meer.

stersterstersterster

Met dank aan Uitgeverij Nanda voor het beschikbaar stellen van het leesexemplaar.

Pluk van de Slettenflat is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of bij Bol.com.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *