Prettig verstoord brein – Arnie Craninckx – Recensie

“Om je kwetsbaarheid te tonen moet je sterk zijn.”

Arnie Craninckx (1963) werd in 2010 getroffen door een herseninfarct. Even haperde haar leven door alle (onzichtbare) beperkingen als gevolg van dit infarct, maar ze pakte het weer op en ging ervoor. Nu is kwetsbaarheid haar kracht.

Prettig verstoord brein begint met een voorwoord geschreven door Prof. dr. Anne Visser-Meily, revalidatiearts, UMC Utrecht. Als revalidatiearts weet zij als geen ander hoe belangrijk het is dat de onzichtbare klachten, veroorzaakt door niet-aangeboren hersenletsel, herkend en erkend worden. Zorg dat je grip krijgt op je klachten en dat je de veranderingen aan anderen kunt uitleggen. Je kunt tenslotte niet van anderen verwachten dat er zomaar begrip is voor iets dat niet zichtbaar en slecht invoelbaar is. Dit boek kan hierbij helpen. Het geeft handvatten, zoals Arnie zelf zegt.

Het boek omvat vijf gedeeltes:
– Wat doe ik nu?
– Ben ik dit echt?
– Ik ben er weer
– Geloof, hoop en liefde
– Gastblogs

Arnie vertelt hoe belangrijk structuur is in haar leven. Alles moet gepland worden anders is er complete chaos en paniek. Elke week vult ze haar agenda in, tot op het half uur nauwkeurig. Zoals ze zelf zegt: “Dan functioneer ik zo slecht nog niet…”
Zo krijgen we een nauwkeurig beeld voorgeschoteld hoe het leven van Arnie eruit ziet, sinds haar herseninfarct. Helder, met humor en soms met een beetje zelfspot.
Elk hoofdstukje wordt afgesloten met een berichtje die ze ooit op Twitter heeft geplaatst.

@ArnieNAH
‘Minpuntje’van mijn hersenletsel is dat mijn gevoelens, gedachten en dromen er een puinhoop van maken.

Door haar herseninfarct is Arnie emotioneler geworden en snel geprikkeld. Iets waar zij, en haar omgeving mee om moeten leren gaan. Een lange weg, maar Arnie laat zien dat het geen onmogelijke weg is. Prettig verstoord brein geeft een kijk in het leven van een sterke en veerkrachtige vrouw, die ondanks haar beperkingen in staat is een leven naar tevredenheid op te bouwen. Een vrouw die door haar humor en haar kracht niet bij de pakken neer blijft zitten. Door duidelijke voorbeelden te geven, leer je begrijpen wat het inhoudt om getroffen te zijn door niet-aangeboren hersenletsel.

Ik heb een zwager die een aantal jaren geleden kort achter elkaar twee herseninfarcten heeft gehad. Zijn spraak is aangetast en hij kan ook niet meer lopen. Thuis wonen is geen optie meer, hij woont al geruime tijd in een verzorgingshuis. Nu ik dit boek gelezen heb, kan ik mij een betere voorstelling maken wat er in hem omgaat en hoe moeilijk het soms voor hem moet zijn. Zelf heb ik als tiener een zwaar ongeluk gehad waarbij ik een zware hersenkneuzing heb opgelopen. Ben er gelukkig goed van afgekomen, maar ben wel uitermate gevoelig voor prikkels en veel drukte laat ik liever aan mij voorbij gaan. Een overmaat aan prikkels zorgt regelmatig voor migraine aanvallen en onverwachte situaties zijn af en toe moeilijk te handelen.

Arnie geeft in Prettig verstoord brein bruikbare handvatten aan voor mensen met niet-aangeboren hersenletsel, maar ook voor de mensen erom heen maakt ze veel begrijpelijk. Een boek dat vooral mensen die in hun omgeving te maken hebben met niet-aangeboren hersenletsel moeten lezen. Door dit boek te lezen wordt het makkelijker je in te leven en de gedachten en gevoelens van deze mensen te begrijpen en op de juiste wijze hiermee om te gaan. Voor deze doelgroep is Prettig verstoord brein een must-read.

 

“Ik heb u even gegoogled en we zijn even oud.”
Door deze openingszin van Arnie leerde ik haar kennen tijdens een werkbezoek. Mijn eerste kennismaking met iemand met niet-aangeboren hersenletsel. Haar verhaal heeft me geraakt. Het is een bijzondere combinatie van kwetsbaarheid en veerkracht, die ook terug te vinden is in haar blogs en tweets. Ze zijn nu gebundeld in dit lezenwaardige boek.

Erik Gerritsen,
Secretaris-Generaal Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport

“Als je het dan toch hebt, kun je er beter iets positiefs mee doen.”Typisch Arnie. We hebben haar leren kennen als een bewogen, hartverwarmend mens, die haar ervaring met hersenletsel positief gebruikt om anderen te helpen en de zorg te verbeteren. Een ‘goudklompje’ noemen we haar wel eens. Zij vertelt in dit boek zo eerlijk, zo kwetsbaar maar ook zo humorvol en met zelfspot over het veranderde leven na haar herseninfarct. Met een knipoog en een kwinkslag, met letsel, maar nooit zwaar. En elke keer zo’n pakkende titel die blijft hangen. Je snapt hem pas écht goed, als je het verhaaltje uit hebt.
Dan begrijp je hoe het leven kan zijn voor iemand met hersenletsel.

Ariana,
Hersenletsel-uitleg.nl

Voor meer informatie en het bestellen van dit boek: www.prettigverstoordbrein.nl

 

© 2017, Wendy. All rights reserved

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *