Prinses Diana – vandaag 20 jaar geleden

Sinds vorige week is er op de Nederlandse televisie en in de kranten en de magazines veel aandacht voor het overlijden van prinses Diana – donderdag 31 augustus  – 20 jaar geleden. 

De afgelopen dagen hebben veel lezers de bijzondere roman Koninklijk complot over het mysterie rond de dood van prinses Diana, geschreven door de schrijfster Linda Udo gekocht.

Hollywood koopt rechten aan voor dit boek.

In eerdere berichtgevingen was al aangekondigd dat dit boek door de Amerikaanse producent en filmregisseur Mark Roemmich verfilmt gaat worden.

De roman Koninklijk Complot

Prinses Diana zei zelf ooit eens : Kijk, dat is nu mijn leven. Alles is openbaar. Ik word gemanipuleerd door de paparazzi en de koninklijke familie. Geen moment heb ik voor mezelf. De wereld is compleet gehersenspoeld over wie ik ben.

Tipje van de sluier … Londen 1991

Wat ik je nu ga vertellen, is niet voor andermans oren bestemd. Onthoud dat goed, waarschuwt de man. Want het terrein waar we ons op gaan begeven, is dat van hoogverraad. Dit complot mag nooit worden ontdekt! John Major, de premier van Groot-Brittannië loopt de lange paleisgang door naar buiten. Zojuist is hij dus als eerste geïnformeerd over een onvoorstelbaar, ijzingwekkend en onbevattelijk plan onder de codenaam Mission Escape.

Londen 1996

Het sprookjeshuwelijk van Diana Spencer met de Britse kroonprins Charles, komt dramatisch ten einde. Diana accepteert dat ze Charles’ liefde nooit zal winnen en probeert zich terug te trekken uit de openbaarheid. Maar de opdringerige pers blijft haar tot in het absurde achtervolgen. Zelfs voor haar kinderen wordt het te veel.

Diana, de meest gefotografeerde vrouw ter wereld, alom geliefd maar o zo eenzaam, leeft op dat moment een zwaar leven. Door haar instabiele en koppige karakter, haar loslippigheid en haar nieuwe liefdesescapades vormt ze een steeds grotere bedreiging voor het inmiddels onpopulaire Britse koningshuis. Zal Diana instemmen met Mission Escape, geënsceneerd door niemand minder dan Dodi Fayed?

 

Linda Udo verdiepte zich met uiterste gedrevenheid in het leven van Diana, de prinses van Wales. Na het bizarre auto-ongeluk in een Parijse tunnel, spitte ze omvangrijke archieven door, omdat ze het gevoel had dat de officiële lezingen niet klopten. Ze verdiepte zich in kronieken van het Britse koningshuis, geschreven door vermaarde historici. Filterde relevante feiten uit duizenden tabloids. Bestudeerde foto’s en analyseerde documentaires, reportages en politierapporten. Daardoor heeft zij een waarheid boven water gekregen, die het koningshuis, de Britse regering en de geheime diensten verborgen hebben weten te houden.

Over Diana is decennia lang heel veel geschreven. Vaak relevante feiten maar niet altijd in de juiste context. Critici die twijfelden, lanceerden meestal eenzijdige theorieën en misten daardoor de brede samenhang. Linda onderzocht grondiger, spitte dieper en langzaamaan ontstond zo de adembenemende en spannende roman Koninklijk Complot.

Wie Koninklijk Complot gelezen heeft, leert de ware Diana kennen − en zal haar begrijpen.

                          *  *  *  *  Uitspraken van prinses Diana  *  *  *  *

Als er ooit iets met me gebeurt, schrijf dan een boek en vertel hoe het echt zit, zegt Diana tegen haar vriendin Simone Simmons. Als beginregel in het boek staat: Voor degenen die ons na staan en ergens zijn waar het veel beter is.

Diana’s handgeschreven brief aan haar butler Paul Burrell: Jij weet het al: dit komende weekend wordt heel belangrijk! Ik weet het ook en ik wilde je even op papier laten weten hoe diep ik geraakt ben dat je deze spanning ook met mij deelt. Nu keert het tij en krijgen we allemaal eindelijk een beetje rust en kunnen we ons verheugen op betere tijden en andere huizen! Wat een geheim!

In juli 1997 maakte Diana tegenover Britse journalisten in Saint-Tropez een raadselachtige opmerking: Jullie zullen binnenkort zeer verrast zijn over wat ik nog meer ga doen!

Op een dag stijg ik op met een helikopter en dan gebeurt er wat, dan kom ik niet meer terug. Ze voegde eraan toe dat ze ervoor zou zorgen dat dit niet stilletjes zou gebeuren.

 

                                 FEITEN ACHTER HET DIANA-MYSTERIE

  • De fotocamera’s langs de route en vlak voor de Pont de l’Alma  tunnel stonden die avond tijdelijk niet aan en alle politiefrequenties waren op dat moment uitgevallen.
  • Het duurde in totaal een uur en veertig minuten voordat prinses Diana in het ziekenhuis arriveerde. Waarom deed de ambulance drie kwartier over een afstand van zes kilometer?
  • Getuigen hebben twee identieke voertuigen, beide een Mercedes S-280, met dezelfde kentekenplaten bij het Parijse Ritz Hotel zien vertrekken.
  • John Stevens, voormalig hoofd van de Metropolitan Police Service, verklaarde dat het ongeval ‘veel complexer in elkaar zit dan iemand ooit kan vermoeden’.
  • Er blijkt merkwaardig achteloos omgesprongen te zijn met de bloedmonsters van de chauffeur Henri PaulUiteindelijk wordt dit gezien als het grote mysterie van het dodelijke ongeluk in de Parijse tunnel.
  • Er werd geen autopsie verricht op de stoffelijke resten van Diana en Dodi. Waarom? En waarom werd er een spreekverbod voor werknemers in het ziekenhuis uitgevaardigd? En hoe komt het dat hun beide bloedtesten uit het onderzoeksdossier verdwenen zijn?
  • James Andanson, van de witte Fiat Uno, werd dood aangetroffen in Zuid-Frankrijk in zijn uitgebrande auto. De politie liet weten dat hij zelfmoord had gepleegd. Zijn creditcard werd na zijn dood nog gebruikt.

Bovenstaand is overgenomen van de website van NAU Uitgevers

In oktober 2014 mocht ik dit boek lezen en dit is een verhaal dat veel vragen en twijfels oproept.

Lees mijn recensie hier

Titel: Koninklijk complot|Auteur: Linda Udo
Uitgever: NAU uitgevers|ISBN:9789491535970|Blz: 464
Verschijningsdatum: augustus 2014

Koninklijk complot is onder ander verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *