Rauw – Janine Keijser – Recensie

rauw-framed

Janine Keijser (Leiden, 1980) studeerde Nederlands Recht aan de UvA en werkte enige tijd als advocate bij een klein advocatenkantoor. Als ze arbeidsongeschikt raakt en haar vader overlijdt, met wie ze een speciale band had, heeft ze een moeilijke tijd te verduren. Ze besluit dan om een boek te gaan schrijven om op deze manier uit het dal te zien klimmen en weer zin aan het leven te geven. Als kind hield ze al van schrijven. In haar zoektocht naar zingeving kwam ze in contact met mensen die haar passie voor dieren en een betere wereld deelden. Janine voerde acties tegen dierenleed en begon artikelen te schrijven over dit onderwerp. Naast het schrijven werkt ze met dieren als healer en coach. Rauw is haar debuut, en ze is inmiddels met haar tweede boek bezig.

 

Met kille vastberadenheid keek Van Schouten me aan. Ik schrok van die haat in zijn ogen. Haat tegenover iemand die hij niet eens kende. Haat tegenover een obstakel op zijn weg.

Rauw is een eco-thriller, oftewel een milieu-misdaad roman. De eco-thriller is nog redelijk onbekend, maar wel een upcoming genre. Rauw is een verhaal over dierenactivisme, liefde en rouw. De hoofdpersoon is een vrouw van achter in de twintig. Zij probeert na een ernstig ongeval haar leven weer op de rit te krijgen. Ze kampt niet alleen met gezondheidsproblemen, maar is ook nog in de rouw vanwege haar te vroeg overleden vader. Zij en haar tweelingzus hadden een sterke band met hun vader. De hoofdpersoon is op een punt beland van wat nu… wat wil ik verder met mijn leven. Zo belandt ze in de wereld van dierenactivisme. Ze wil iets zinvols doen voor de dieren in de vee-industrie. Samen met drie andere mensen gaat ze actievoeren tegen de megastallen, alleen wat zij willen bereiken, is absoluut niet zonder gevaar…

Het boek omvat 27 hoofdstukken en elk hoofdstuk begint met een citaat. Het verhaal is geschreven vanuit het perspectief van de hoofdpersoon, in de ik-vorm. Rauw is een fictief verhaal, maar wel geschreven vanuit persoonlijke ervaringen. Dat de auteur haar persoonlijke ervaringen in dit verhaal verwerkt heeft is merkbaar. De hoofdpersoon krijgt in dit boek geen naam toebedeeld (ik vraag me af waarom) en soms lijkt het of je een waargebeurd verhaal aan het lezen bent. Bij bepaalde gedeeltes is het jammer genoeg niet helemaal gelukt er een goed lopend verhaal van te maken, die gedeeltes komen op mij meer over alsof er sprake is van een dagboek. Dit gaat ten koste van de spanning, hoewel deze in andere gedeeltes wel goed naar voren komt.

Een thriller gebaseerd op het thema dierenactivisme is in deze opzet zeker origineel te noemen. Het is niet alleen spanning die we tegengekomen, maar ook een confronterende inkijk van de vee-industrie. De auteur heeft grondig research gedaan voor dit boek en de gruwelijke toestanden die beschreven worden, berusten allemaal op de keiharde waarheid. Het laat je overwegen om dat stukje vlees alsnog te laten staan… mocht je dit nog niet doen. Het doet je ook beter de beweegredenen van het dierenactivisme begrijpen. In Rauw zijn er ook de nodige ontwikkelingen in het liefdesleven van de hoofdpersoon. Dit had regelmatig de boventoon waardoor er toch ook weer een stukje spanning verloren ging.

Het geheel bekijkende is Rauw evengoed een spannende en confronterende thriller. Het unieke thema is dat dierenliefhebbers in ieder geval zal aanspreken, maar ook juist deze groep zal moeite hebben met een aantal heftige passages. De schrijfstijl van de auteur is prettig en toegankelijk en het is duidelijk dat ze weet waar ze over praat. Naast een spannend verhaal tevens een leerzaam verhaal al zijn sommige gedeeltes uitermate schokkend. Het zet wel tot nadenken en laat je je afvragen of alles in deze tijd nog wel verantwoord is. Ondanks dat bij tijd en wijle de spanningsboog haperde, kon ik het boek toch moeilijk wegleggen. Er is gezorgd voor een goede opbouw en door de toevoeging van enkele cliffhangers is er op bepaalde momenten een extra hoog spanningsveld aanwezig. Janine Keijser wilde niet zomaar een thriller schrijven, maar een met diepgang, een thriller die voor enige bewustwording zorgt. In deze opzet is ze met haar debuut Rauw absoluut geslaagd.

Deze recensie is eerder gepubliceerd op Boekenbijlage.nl

Lees hier het interview dat Boekenbijlage had met Janine.

Titel: Rauw|Auteur: Janine Keijser
Uitgever: Elikser|ISBN: 9789089548665|Blz: 320

Rauw is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol
Bruna
Libris
AKO
Eci

© 2016, Wendy. All rights reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *