Reflex – Maud Mayeras – Recensie

  • Titel – Reflex
  • Auteur – Maud Mayeras
  • Uitgever – Cargo
  • Aantal pagina’s – 368
  • Uitgave – Paperback
  • ISBN –  9789023489986
  • Verschenen –  augustus 2015
  • Genre – Literaire thriller

Reflex-framed
Iris is politiefotografe en is ten allen tijde beschikbaar om toegetakelde lichamen op de foto te zetten. Door haar werk probeert ze herinneringen uit het verleden te verdringen, haar zoontje is elf jaar geleden vermist geraakt en vermoord teruggevonden. Op een dag wordt ze opgeroepen, er is een lichaam van een kind gevonden, op dezelfde plaats als destijds haar zoon. Noodgedwongen keert Iris terug naar haar geboortestad. Het blijkt dat deze zaak overeenkomsten vertoont met de moord op haar zoontje. Iris heeft jaren geleden het contact met haar moeder verbroken, maar om de waarheid te kunnen achterhalen is haar moeder degene die meer kan weten.

Ik weet heel zeker wat ik onder de arm van het kind zal zien als ik wat dichterbij kom. De terugkerende nachtmerrie.’

Het verhaal van Iris, verteld vanuit de eerste persoon, wordt afgewisseld met een tweede verhaallijn. Deze verhaallijn speelt zich af in het verleden en bovenaan elk hoofdstuk van deze verhaallijn staat het woord ‘Stilte’. Vooralsnog is het verband tussen de verhaallijnen niet duidelijk. Iris is een beschadigde vrouw die op een verschrikkelijke manier haar zoontje verloren heeft. Ook haar jeugd was problematisch en omdat ze stotterde werd ze veel gepest. Hierdoor is Iris een echte einzelgänger geworden. Op contact met haar moeder zit ze eigenlijk niet te wachten, maar de omstandigheden dwingen haar ertoe. In de tweede verhaallijn leren we Lucie kennen. Ook bij deze vrouw verloopt het leven niet zoals zij het zelf graag gezien heeft. Als zij op een gegeven moment een zoon krijgt ontstaat er een ongezonde relatie tussen moeder en zoon. Mondjesmaat wordt er steeds meer prijsgegeven en komt er ruimte voor enige speculatie betreffende het verband tussen de verhaallijnen.

‘Ik houd niet van verrassingen, dat iemand besluit je dagelijkse regelmaat te laten ontsporen. Iets wat je niet verwacht komt nooit op het goede moment. Ik houd niet van verrassingen, en wie eigenlijk wel?

De cover vond ik wel wat aparts hebben maar toch niet opvallend genoeg om ervoor te zorgen dat ik dit boek snel zou oppakken in de winkel. En dat is jammer, want Reflex is een uiterst interessante thriller waarin de spanning op een sublieme wijze wordt opgebouwd. Wat mij snel opviel tijdens het lezen was de monotone verteltrant. Toch kwam deze verteltrant niet storend over en had het geen vertragende werking tijdens het lezen. Vanaf het begin zijn er al meteen ontwikkelingen die de aandacht trekken en zorgen voor beweging in het verhaal. Reflex heeft een duistere achtergrond en er zijn veel geheimen die ontrafeld dienen te worden. De auteur weet op een geraffineerde wijze de lezer voortdurend te intrigeren. Er zijn veel ontwikkelingen die aan de ene kant veel verklaren maar die mij aan de andere kant ook weer voor een raadsel lieten staan. Af en toe is het goed opletten met wat er verteld wordt en als dan daar het moment is dat je denkt alles te kunnen doorgronden, word je door een onvoorziene twist weer teruggeworpen.
 
Maud Mayeras is een talentvolle Franse thrillerschrijfster. Reflex is haar tweede boek. Hiermee brak ze door bij het grote publiek en won ze verschillende belangrijke thrillerprijzen. Niet voor niets want Reflex heeft een ijzersterke afsluiting met een plot waaruit blijkt dat de auteur een kei is in het misleiden van de lezer. Laat je met dit boek dus niet leiden door de buitenkant, maar verdiep je in de binnenkant, het zal je nog verrassen.

sterstersterster

Reflex heb ik gelezen voor VrouwenThrillers.nl.

Reflex is o.a. verkrijgbaar bij de boekhandel of bij Bol.com.

Follow my blog with Bloglovin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *