Schaduwvechters – Walter Lucius – Recensie

Schaduwvechters-framed

Schaduwvechters is het tweede deel van de Hartland-trilogie. In het eerste deel De vlinder en de storm heb ik kennis kunnen maken met de interessante personages die een rol spelen in deze trilogie. De vlinder en de storm liet mij achter met genoeg vragen en ik was dan ook zeer benieuwd naar het vervolg.
Tijdens haar onderzoek naar de criminele praktijken van een Russische oligarch wordt Farah Hafez in Moskou gegijzeld. Ze wordt gedwongen tot een uitspraak waardoor ze nu gezocht wordt door alle internationale veiligheidsdiensten. Het lukt haar om te vluchten naar Jakarta, waar ze haar onderzoek voortzet. Ze krijgt gelukkig veel hulp van anderen. Samen met Paul Chapelle, haar collega en vertrouweling legt zij het internationale netwerk van de Rus bloot. Maar niet zomaar en regelmatig zal ze voor haar leven, en voor het leven van de mensen die haar steunen, moeten vrezen.

Paul hoorde een kreet. In de deuropening zag hij Farah staan. Lijkbleek staarde ze naar haar terroristische evenbeeld op het televisiescherm.

Net als De vlinder en de storm is ook Schaduwvechters opgebouwd uit vijf delen: Aanval, Ritueel, Vlucht, Gebed en Verraad. De hoofdstukken zijn van wisselende lengte en deze bestaan uit meerdere verhaallijnen. In dit boek is er een grotere rol bedeeld aan Radjen Tomasoa, hoofdinspecteur van de recherche Eenheid Amsterdam. Niet alleen Farah wil het internationale netwerk blootleggen, ook hij heeft zijn reden om zich intensief in dit onderzoek te storten. In zekere zin zijn misdrijven een troost voor Radjen, juist omdat ze concreet zijn. Ze compenseren zijn probleem met emoties. De ratio geeft hem houvast in het leven.

Daar waar in het eerste deel soms de vaart verminderde, is er in dit deel geen sprake van enige terugval. Vanaf de eerste bladzijde wordt de lezer meegevoerd in een uitermate spannend verhaal met veel actie. De personages krijgen veel tegenwerking te verduren en moeten veel moeite doen de aanwakkerende paniek de baas te blijven. Vooral Farah krijgt het zwaar te verduren. De nauwkeurige en filmische schrijfstijl laten je meeleven met de emoties en de angsten van de personages. De ontwikkelingen in Schaduwvechters zijn divers en blijven voortduren waardoor het eventueel mogelijk is de draad kwijt te raken, maar toch is het verhaal zo opgezet dat het goed te volgen blijft.

Het geluid van een valluik dat open ging, moest voor iemand die verhangen werd angstaanjagend zijn. Want daarna begon de dood, vermomd als zwaartekracht, aan zijn voeten te trekken.

Ook in Schaduwvechters is de invloed van de inspirator, Stieg Larsson, aanwezig. Maar in dit deel is er toch meer sprake van een eigen schrijfstijl. Eigenzinnig waaruit blijkt dat de auteur meer zeker is geworden en meer van zichzelf durft te laten zien. Het is allemaal wat soepeler geworden en persoonlijk vond ik het tweede deel prettiger lezen dan het eerste deel. Wil je Schaduwvechters begrijpen dan is het wel een pré eerst De vlinder en de storm te lezen, maar dan heb je wel twee prachtige thrillers in handen.

4 ster

Deze recensie is eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl.

Titel: Schaduwvechters|Auteur: Walter Lucius
Uitgever: Luitingh-Sijthoff|ISBN: 9789491535550|Blz: 416

Schaduwvechters is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com
Boekenroute.nl
Boekenwereld.com
Bruna.nl
AKO.nl
Eci.nl

© 2016, Wendy. All rights reserved.
 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *