Schakels – Nico de Beer – Recensie

Schakels-framed

Nico de Beer is Brabander en werkt in het onderwijs. In 2012 studeerde hij af aan Fontys Hogeschool Journalistiek. Tijdens deze studie werkte hij voor Amerikaanse kranten in Boston, Massachusetts. Eerder publiceerde hij de romans Zwaluwen, Overtocht naar Zweden en De laatste schakel. Schakels is zijn thrillerdebuut.

Als de Brusselse taxichauffeur Walter Sevenijns ’s nachts in de hoerenbuurt op een klant staat te wachten, hoort hij iemand gillen. Hij gaat op onderzoek uit en ziet op een binnenplaats van een club een vrouw die aan een muur geketend is. Hij ziet nog dat de prostituee wordt losgemaakt en snel naar binnen wordt getrokken. Op dit moment onderneemt hij niets, maar hij kan het niet vergeten. Hij bedenkt een plan om haar te bevrijden en de voorbereidingen die hij hiervoor doet gaan wel heel ver. Tegen wie neemt hij het eigenlijk op…

Gedwongen prostitutie, even rampzalig als een tsunami, hongersnood of een natuurramp, maar dan gewoon bij jou om de hoek. Wat Sevenijns over dit onderwerp las, onthutste hem evenzeer als de aanblik van de vrouw op de binnenplaats.

Op de cover van Schakels staat een vervaagde afbeelding van een geketende vrouw. De betekenis is na het lezen van de achterflap duidelijk en de afbeelding past ook prima bij het verhaal. Op zich vind ik het een mooie cover maar toch mis ik iets en voor mijn gevoel zal deze cover niet zo snel opvallen. En dat is jammer, want het verhaal is zeker de moeite waard.

Schakels begint met een brief die Walter aan zijn vrouw heeft geschreven. Dit is één van de brieven die zijn vrouw Miriam pas na een bepaalde gebeurtenis in handen krijgt. Hierna start het verhaal met het eerste deel. Het boek is verdeeld in drie delen en de cijfers die het betreffende deel aankondigen zijn in romeinse cijfers gedrukt. Dit geldt ook voor de hoofdstuknummering. In deel I lezen we over Walter en zijn onderneming om de prostituee te bevrijden. In dit gedeelte zit best wel wat spanning, maar nog niet in de mate dat we kunnen spreken van een thriller. Gelukkig wordt dit naar volle tevredenheid goedgemaakt in het tweede en derde deel.
In het tweede deel maken we kennis met de rechercheurs Goossens en van Diemen. Twee rechercheurs die elkaar perfect kunnen lezen en aan elkaar gewaagd zijn. Ze vormen een ijzersterk team en beide mannen hebben een sympathiek karakter. Samen komen ze een Poolse man op het spoor, een man die iets schijnt te weten over een vermissing van een Poolse vrouw. Als het onderzoek vordert blijkt er sprake te zijn meer vermissingen. De vermoedelijke dader is hun telkens te slim af, speelt een spelletje met de rechercheurs en laat zich niet makkelijk pakken.

Hem pakken zou de weg kunnen effenen in de zoektocht naar de verdwenen vrouwen. Maar zowel Goossens als Van Diemen wist dat recherchewerk niet altijd de onderste steen boven kreeg.

Schakels is een thriller die knap in elkaar gezet is. Het zijn eigenlijk twee aparte verhalen die aan elkaar geschakeld worden; dit geeft een extra betekenis aan de titel. Het verhaal van Walter in het eerste deel en het verhaal van de rechercheurs in het tweede en derde deel. In alle delen heeft Miriam, de vrouw van Walter een belangrijke bijrol. In het eerste deel mist dan wel de verwachte (thriller) spanning, maar als je het van een andere kant bekijkt, is dit een heel mooi opwarmertje. Kijkende naar de thematiek is het al snel duidelijk dat het om vrouwenhandel gaat, een actueel onderwerp. De verantwoordelijke voor de vermissingen wordt ook al redelijk vlot bekend gemaakt, maar doordat er steeds meer aan het licht komt en de dader zich niet laat uitlokken blijft de spanning in het tweede en derde deel op goed niveau aanwezig. Een verrassende (vrouwen)thriller die gegarandeerd zorgt voor een aantal uurtjes leesplezier.

4 ster

 

Schakels heb ik gelezen voor VrouwenThrillers.nl, met dank aan Uitgeverij LetterRijn voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.

Titel: Schakels |Auteur: Nico de Beer
Uitgever: LetterRijn|ISBN: 9789491875182|Blz: 370

Schakels is o.a. verkrijgbaar bij uw lokale boekhandel of via:
LetterRijn
Bol.com
AKO.nl
Eci.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *