Schoolfeest – Simone Kortsmit – Recensie

Simone Kortsmit (1971) wilde al sinds haar zevende journaliste worden, en rechter, officier van justitie, regisseur, rechercheur of dierenarts. Verhalen schrijven beviel haar uiteindelijk toch het best. Ze dacht altijd dat het haar nooit zou lukken om een boek te schrijven. Tot ze het op een dag gewoon deed. Dat werd het peuterboek Kusjes voor oma, cakejes voor Cas. Samen met Emile Lotz, schreef ze voor de grap een thriller. Dat boek werd ook uitgegeven. In 2009 verscheen Zusters in het kwaad en al snel volgden meer boeken. Schoolfeest is de eerste jeugdthriller die Simone heeft geschreven.

De hardcover van Schoolfeest laat een punt van een dak zien met twee schoenen erop. Zoals op de achterflap te lezen is wordt de zestienjarige Yrsa Bellami gevonden op het schoolplein en alles wijst op zelfmoord. De cover suggereert dat ze van het dak is gesprongen en zodra je je dit realiseert, geeft deze cover kippenvel. De beste vriendin van Yrsa, Chelsea, snapt er niets van en kan geen reden bedenken waarom Yrsa zelfmoord zou plegen. Om Yrsa te gedenken nodigt Chelsea de vriendengroep uit voor een weekend aan de kust. De ouders van Chelsea hebben daar een vakantiehuis waar ze kunnen verblijven. Als het mooie weer omslaat en er plots geen elektriciteit is, lopen de irritaties op. Was Yrsa eigenlijk wel zo geliefd? Of is ze vermoord en is er in hun midden een moordenaar?

Het boek start met een cursief fragment; het moment dat Yrsa gevonden wordt.

In niets leek ze meer op het meisje dat ze ooit was. Ze deed me eerder denken aan een pop. Zo bleek, zo stil. Levenloos.

Daarna is er een krantenbericht waarin wordt medegedeeld dat een 16-jarige scholiere zelfmoord heeft gepleegd.

Schoolfeest is het eerste deel in de reeks Veritas jeugdthrillers en het boek omvat twee delen. Het eerste deel verhaalt vanuit wisselende perspectieven en de hoofdstukken wisselen zich af in situaties ervoor en erna. Dit wordt duidelijk aangegeven met het desbetreffende personage bovenaan elk hoofdstuk. Tussendoor zijn er cursief gedrukte fragmenten van iemand die meer weet, maar het is voor alsnog niet te achterhalen wie deze persoon is. Deel twee verhaalt alleen vanuit het heden en zijn de personages afwisselend aan het woord, al heeft het perspectief ook iets weg van de alwetende verteller. In dit deel wordt de spanning langzaam opgevoerd en worden er steeds meer vragen opgeworpen. In allebei de delen van Schoolfeest worden de personages gedegen uitgewerkt waardoor er een eerste indruk verkregen wordt.

Als Yrsa iets wilde, kon ze het. Soms leek het of alles haar in het leven kwam aanwaaien.’

Kortsmit doet goed haar best de lezer op het verkeerde been te zetten en slaagt er in ieder geval prima in om vele twijfels te zaaien. Verschillende thema’s komen aan bod zoals alcoholisme, homoseksualiteit, hacken, fraude, vriendschap, jaloezie, verboden liefde. Veel thema’s en je zou denken dat dit een overdaad is, maar Kortsmit heeft ze wel zodanig verweven dat de thema’s niet op een opdringende wijze aanwezig zijn. Subtiel, maar toch dat ze net opvallen.

Het is te laat. Ze kan het nooit meer goedmaken met haar beste vriendin.

Het einde van Schoolfeest is toch wat abrupt en als laatste is er een cursief fragment dat veel duidelijk maakt, maar doet afvragen waarom dit nu pas kenbaar gemaakt wordt. Of krijgt juist dit gebeuren een staartje in het volgende deel van de serie? Het laat de lezer met wat twijfels achter en een gevoel dat het niet is afgerond. Dit doet hopen dat er niet te lang gewacht hoeft te worden op het volgende deel waarbij enige twijfels weggenomen gaan worden.

Schoolfeest heeft een fijne spanning en de thema’s maken het aanspreekbaar bij de doelgroep. Met andere woorden, een aanrader!

4****

Deze recensie is eerder op VrouwenThrillers.nl gepubliceerd.

Titel: Schoolfeest |Auteur: Simone Kortsmit
Uitgever: Clavis Books|ISBN: 9789044834345|Blz: 216
Verschijningsdatum: januari 2019

Schoolfeest is verkrijgbaar bij elke (online) boekhandel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *