Schrijfster Anke de Graaf overleden

Persbericht, 15 februari 2019

Schrijfster Anke de Graaf overleden


Schrijfster Anke de Graaf is dinsdag 12 februari jl. in haar woonplaats Enkhuizen overleden. De in Hoorn geboren schrijfster, die vooral bekendheid genoot door haar familieromans, werd 91 jaar. De auteur schreef tot op hoge leeftijd. Haar eerste titel Twee vriendinnen in de stad verscheen in 1963 en haar laatste roman Onthoud die naam verscheen in 2013 in de Spiegelserie van Uitgeverij Zomer & Keuning. Ze verkocht bijna twee miljoen boeken.

De Graaf publiceerde 14 kinderboeken, 16 meisjesboeken en 83 familieromans in bijna 360 verschillende uitgaven. Veel van haar romans beleefden talloze herdrukken in omnibussen, pocket- en speciale edities.

Anke de Graaf kreeg al snel bekendheid als succesvol auteur van ‘moderne meisjesromans’. In de jaren zestig werd ze heel populair toen haar boeken ook werden uitgegeven in de pocketreeks ‘Witte Raven’. Als tijdgenoot van schrijfsters als Nel van der Zee en Henny Thijssing-Boer verkocht ze tienduizenden exemplaren per titel. In de jaren tachtig legde ze zich meer toe op het schrijven van familieromans, om begin deze eeuw ook familieromans te publiceren in grote oplages voor de Spiegelserie en later de succesrijke VCL-boekenreeks (nu de ‘Romanserie’ van Uitgeverij Zomer & Keuning geheten). De laatste vijf jaar werd haar gezondheid brozer en moest ze haar zo geliefde schrijversvak loslaten.

Anke de Graaf overleed na een lang, creatief leven in haar appartement in Enkhuizen, in het bijzijn van haar familie.

Zomer & Keuning Uitgevers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *