Screenshot – Judith Visser e.a. – Recensie

screenshot-framedScreenshot is een uniek crowdfunding project. Het is één verhaal, geschreven door negen schrijvers. Geen plot, geen plan, alleen een paar spelregels.

Het internetproject startte met de publicatie van het eerste hoofdstuk en daarna kon iedereen meeschrijven. Iedere maand werden de inzendingen door een jury beoordeeld waarna het volgende hoofdstuk werd uitgekozen. Naast dat de deelnemers van elkaar probeerden te winnen, werden ze door elkaar gestimuleerd door middel van opbouwende kritiek aan de hand waarvan de teksten nog mochten worden aangepast. Een gezamenlijk doel: de crowdnovelle afschrijven. Ruim een jaar na de aftrap werd het laatste hoofdstuk bekendgemaakt en lag er een eerste versie. Daarna voor de winnende deelnemers de taak om van hun Screenshot een feit te maken.
De schrijvers van Screenshot zijn: Judith Visser, Gineke van der Putten, Jolanda Roth, Johan van de Velde, Marloes Vrijdag, Melissa Skaye, Isabelle Driesmans, Jozef Bakker en Mirjam Hildebrand.

Het verhaal: Laverne Freeman studeert journalistiek en om wat bij te verdienen heeft ze zich door Lex van Trigt, beter bekend als Mister Teenage, laten rekruteren als proefpersoon bij onderzoeksinstituut MIW – Meten is Weten. Dat Laverne zich met Lex inlaat heeft een reden, als student journalistiek onderzoekt ze het dubbelleven dat hij leidt, een onderwerp voor een schitterend artikel. Maar het onderzoeksinstituut is niet zomaar een onderzoeksinstituut. Als Laverne tijdens een wetenschappelijk onderzoek gruwelijke beelden voorgeschoteld krijgt slaat ze op de vlucht. Maar dan wordt ze overmeesterd, gedrogeerd en opgesloten.

De wijze van samenstellen van Screenshot is uniek. Een verhaal geschreven door verschillende schrijvers. Schrijvers die allemaal hun eigen schrijfstijl hebben ontwikkeld. Tijdens het lezen van deze spannende novelle probeer je dan ook de verschillen te vinden. Maar ik heb ze nauwelijks kunnen vinden. De diverse schrijfstijlen vloeien mooi in elkaar over en het lijkt alsof het door één auteur is geschreven. Zeer mooi gedaan!

Het draait in Screenshot allemaal om de misstanden in het onderzoeksinstituut en wat daar gebeurt is best eng en griezelig. Je moet er toch niet aan denken dat je je aanmeldt als proefpersoon en dat je dan in een hel belandt. Zoals we wel vaker zien draait alles weer om geld waardoor er grenzen worden overschreden. En Laverne dreigt hier de dupe van te worden. De plotwendingen geven het verhaal steeds weer een andere draai en de lezer wordt voortdurend in onzekerheid gehouden over de afloop. Screenshot is een novelle met een interessant onderwerp dat gelardeerd wordt met een hoge spanningsboog en veel actie, de aandacht van de lezer is verzekerd. Conclusie: mooi project; voor herhaling vatbaar.

4 ster

 

Deze recensie is eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl

Titel: Screenshot| Auteurs: Judith Visser e.a.
Uitgever: Eigenzinnig|ISBN: 9789491777530

Screenshot is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
AKO.nl
Eci.nl
Boekenwereld.com

© 2016, Wendy. All rights reserved

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *