Selfies – Jussi Adler-Olsen – Recensie

Jussi Henry Adler-Olsen (1950) is een Deense schrijver. Na zijn studie werkte hij eerst als uitgever in zijn eigen uitgeverij en schreef in zijn vrije tijd zijn eerste boeken en scripts voor stripverhalen. Hij werd bekend met zijn twee boeken over de Amerikaanse Joodse komiek Groucho Marx. Sinds 1995 is hij fulltime schrijver van fictieboeken. In 2007 brak hij wereldwijd door met het eerste deel in een serie over “Afdeling Q”, een sectie binnen de Deense politie die werkt aan onopgeloste moordzaken. De serie is intussen bekend als de “serie Q”.

Jonge vrouwen die de meest uiteenlopende dingen bedenken om vooral maar niet te hoeven werken. Toch lopen ze in merkkleding terwijl ze leven van een uitkering. Het enige waar ze aan denken zijn zichzelf en dit levert de irritatie op van iemand die zelf langzaam de weg is aan het kwijt raken. Een labiel persoon die besluit om met al deze profiteurs af te rekenen.

Geen zaak waar brigadier Carl Morck aandacht aan besteedt, hij is druk bezig het bestaan van de afdeling Q veilig te stellen en tegelijkertijd  krijgt hij een tip over een eventueel verband met een nieuwe en een oude moordzaak. Samen met Assad en Gordon zoekt hij de puzzelstukjes bij elkaar, maar Carl mist hierbij de steun van zijn collega Rose. Rose is met ziekteverlof, ze wordt achtervolgd door afschuwelijke gebeurtenissen uit het verleden. Des te meer Carl, Assad en Gordon over die gebeurtenissen leren, des te meer zijn ze ervan overtuigd dat er zich in het verleden een misdrijf heeft afgespeeld.

Selfies is het zevende boek in de internationale bestsellerserie Q. Een serie waarvan ik alleen het eerste deel heb gelezen. Bewust, omdat ik, voordat ik begon met het lezen van Selfies, in ieder geval een klein beetje van de achtergrond van de vaste personages wilde weten. Het was prettig om iets meer te weten, maar niet noodzakelijk, Selfies kan prima zelfstandig gelezen worden.

De vele personages die een rol spelen in dit deel, maken het lezen er even niet makkelijker op. Vooral in het begin is het goed opletten geblazen, om het overzicht te houden vanwege het grote aantal personages en de vele wisselende verhaallijnen. Maar omdat er heel snel hints worden weggegeven inzake de mogelijke verbanden, is het verhaal interessant genoeg om deze met veel nieuwsgierigheid te blijven volgen.

Selfies is een hele grote puzzel, die weer uit hele kleine puzzeltjes bestaat en het is een lastige taak om alle puzzelstukjes precies op de juiste plaats te zetten. Daarnaast heeft Carl te maken met een interne machtstrijd binnen de politieleiding en de ongerustheid over Rose. Als er langzaam steeds meer bekend wordt over het verleden van Rose, is dit voor Carl, Assad en Gordon een reden om zich hele grote zorgen te maken. De andere zaken worden hierdoor niet minder belangrijk, maar zweven toch meer op de achtergrond. Ondanks dat de lopende zaken en de zorgen om Rose ernstig genoeg zijn, maakt de auteur toch ruimte om wat humor aan het geheel toe te voegen. Dit maakt, naast dat er een mooi spanningsveld aanwezig is, het verhaal wat speelser.

De karakters in Selfies zijn zeer goed neergezet, wat ik vooral mooi vond is de grote diversiteit aan de karakters. Veel verschillen, maar daartegenover hebben ze gemeen dat ze allemaal een duidelijke reden hebben voor hun gedrag. De hoofdpersonages zijn ook allemaal heel verschillend qua karakter  maar vooral Carl en Assad zijn twee personages die je niet zo snel vergeet. Zodra alle personages een beetje in het hoofd zitten, wordt het verhaal steeds interessanter en wordt het ook makkelijker om overzicht te houden. Alhoewel in een zaak de dader al vroeg bekend is,  blijft het door diverse wendingen gissen hoe het zich allemaal ontwikkelt en of het tot een goed einde wordt gebracht. Pas als het allerlaatste puzzelstukje op zijn plek gelegd is, zijn alle vragen beantwoordt. Fantastisch zoals deze auteur  van vele losse stukjes een mooi samenhangend geheel maakt. Ik ben inmiddels een grote fan geworden.

Deze recensie is eerder verschenen op Boekenbijlage.nl

Titel: Selfies|Auteur: Jussi Adler-Olsen
Uitgever: Prometheus| ISBN: 9789044628234| Blz: 496
Vertaling: Kor de Vries
Verschijningsdatum: maart 2017

Selfies is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:

[bol_product_links block_id=”bol_58f08c1fe0e18_selected-products” products=”9200000072171875,9200000076050431″ name=”Selfies” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *