Slender Man – Guido Eekhaut – Recensie

Guido Eekhaut schrijft misdaadboeken en werd hiervoor meermalen bekroond en genomineerd. Voor VrouwenThrillers.nl werd ik gevraagd zijn boek Slender Man te lezen en te beoordelen of het een vrouwenthriller is of niet.

Vroeg op de ochtend, nadat je jonge partner vertrokken is naar haar werk, zit je op je bed. Je denkt na over wat de dag zal brengen en hoe die verdomde sokken aan te krijgen. Dan zie je, in het huis aan de overkant, hoe twee jonge meisjes een oudere vrouw vermoorden. Haar gewoon de keel oversnijden. Je bent zelf bij de politie geweest, en dus weet je wat je te doen staat. Maar wanneer je vroegere Londense collega’s het huis in kwestie onderzoeken, is er geen lijk, geen spoor van een moord. Jonge meisjes, van nauwelijks veertien, die een brutale moord plegen, het is zelfs in Londen een zeldzaamheid. Lijk of niet, je wil er het fijne van weten. En voor je er erg in hebt, ben je betrokken bij een bizarre zaak, op leven en dood. Op zoek naar het motief van die moorddadige meiden, kom je terecht in de wrede wereld van de Slender Man. Maar ook dat is niet het einde van je zoektocht… 

Slender Man is een fictief (computerspel)personage die als creepypasta in 2009 is ontstaan tijdens een fotowedstrijd op het internetforum Something Awful. Het doel van Slender Man is vooral het stalken, ontvoeren en traumatiseren van mensen, met name kinderen. In dit boek zien we dat twee jonge meiden onder invloed zijn geraakt van Slender Man. Voor Charlie, het hoofdpersonage, begint er een zoektocht naar bewijzen en een manier om deze meisjes, die doordat zij bij de elite behoren onschendbaar lijken te zijn, te laten stoppen.

 

Deze thriller speelt zich af in Londen en geeft een toekomstig tijdsbeeld neer wat dit boek een stukje fantasy meegeeft. Een toekomstbeeld dat een donkere surrealistische sfeer ademt. Voor Charlie, een gepensioneerde politie officier, is dit het moment om haar leven weer invulling te geven. Maar haar zoektocht heeft verregaande gevolgen en het is vooral de macht van de elite die het haar lastig maakt en het gevecht daartegen lijkt niet te winnen. Een duistere thriller waarin duidelijk de kritiek te voelen is tegen invloedrijke hooggeplaatste personen die met alles weg kunnen komen, zelfs met moord. Maar ook zien we hoe een computerspel een mythe kan worden en een grote invloed kan uitoefenen, vooral op de nog kwetsbare jongeren.
Wat erg opvallend is aan Slender Man is de verteltrant. De schrijver richt zich rechtstreeks tot zijn hoofdpersonage alsof hij over haar schouder meekijkt en de wijze van vertellen heeft iets monotoons over zich. Voor mij persoonlijk geen aantrekkelijke verteltrant waardoor het verhaal mij niet echt te pakken kreeg. Toch, door het hoofdpersonage in het middelpunt te zetten en de ontwikkelingen rondom dit personage krachtig uit te werken is er een onderhuidse spanning die net die beleving geeft om het onderhoudend te maken. Vooral het machtsspel dat gaande is zorgt voor de nodige nieuwsgierigheid en omdat je toch overal het fijne van wilt weten blijf je toch doorlezen.
Als deze schrijfstijl, waarin ook regelmatig een vleugje spot in te vinden is, aansprekend is voor de lezer dan is Slender Man zeker een thriller om met plezier te lezen. Maar om deze thriller als vrouwenthriller te categoriseren missen er nog een aantal elementen.
3***

 

Deze recensie is eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl

 

Wendy Wenning

 

Titel: Slender Man|Auteur: Guido Eekhaut
Uitgeverij: Uitgeverij Vrijdag|ISBN: 9789460015571|Blz: 254
Veschijningsdatum: mei 2017

Slender Man is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *