Spiegelbeeld – Martine Kamphuis – Recensie

Tijdens een weekend op Terschelling, krijgt zowel WPs eigen leven als dat van haar vriendin een onverwachte wending. WP vindt de liefde, Esther ontdekt dat haar man haar bedriegt. Met haar dochtertje Ruth verhuist ze naar Utrecht. Esthers nieuwe appartement is geweldig, tot blijkt dat een Oost Europese bende de bewoners weg wil pesten. Op een avond vindt WP Esther onderaan de trap, haar hoofd in een plas bloed. Van Ruth ontbreekt ieder spoor. Als de politie vastberaden een dwaalspoor volgt, heeft WP geen keus, ze moet zelf op onderzoek uitgaan. Daarbij ontdekt ze dingen die ze liever niet had willen weten.

Joachim, een collega van WP, heeft haar uitgenodigd een weekendje naar Terschelling te komen. WP heeft eerst getwijfeld deze uitnodiging aan te nemen. Dat nu ook Esther, haar beste vriendin, en haar petekind Ruth daar aanwezig zijn geeft de doorslag. Joachim heeft gevoelens voor WP, maar tot nu toe draaien ze om elkaar heen. Het lijkt een leuk en gezellig weekend te gaan worden. Maar tussen Esther en haar man zijn problemen en voordat WP het door heeft, zit ze er middenin. Eerder dan gepland gaat ze naar huis waar ook Esther en Ruth tijdelijk zullen verblijven. Na verloop van tijd gebeuren er vreemde dingen en er dreigt gevaar…

Van buiten valt er licht door het raampje in de voordeur, de zomeravond roept. Dan, net als ik mijn voet op de bovenste tree wil zetten, maakt een donkere gedaante zich los uit de schaduwen. Een afgrijselijke gil verscheurt de stilte.’

Spiegelbeeld is het tweede boek met Wynona Ryder (WP) als hoofdpersonage. In Alibi hebben we WP leren kennen als een eigengereide, maar ook onzekere vrouw. Een psychologe in opleiding, die zelf gevormd is door haar verleden. Het verhaal start met een beangstigende proloog. Daarna begint het verhaal op Terschelling. WP en Joachim komen nader tot elkaar, maar WP maakt zich ondertussen veel zorgen over haar vriendin. WP ziet overal complottheorieën en werkt zich, zoals gewoonlijk, weer in de nesten. Haar bedoelingen zijn goed, maar ze heeft het talent het leven ingewikkeld te maken. Al snel komt in dit boek het psychologische aspect naar voren. Regelmatig wordt er een psychologisch beeld weergegeven van de personages, wie ze zijn en hoe ze in elkaar zitten. En er wordt een heldere uitleg gegeven over vriendschap en wat de functies daarvan zijn. WP wordt door diverse situaties gedwongen kritisch naar zichzelf te kijken om in te zien hoe zij zelf is als vriend, meer inzicht te krijgen. Door dit nauwkeurig te lezen zal op een gegeven moment de keuze voor de titel Spiegelbeeld duidelijk worden. Ondertussen heerst er door het gehele verhaal een sluimerende spanning die bij tijd en wijle even flink opgevoerd wordt.

 ‘Ik hoor iemand inademen. Uitademen. Verder gebeurt er niets. Tot er voetstappen naar de voordeur gaan.’

Tijdens het lezen van Spiegelbeeld bekroop mij voortdurend het gevoel iets over het hoofd te zien. Je wordt meegevoerd met de gedachten van WP, die overal beren op de weg ziet en wantrouwend is. Hierdoor worden er denkbeeldige situaties gecreëerd die de lezer op het verkeerde been zetten. Ik bleef mij in ieder geval maar afvragen: wat zie ik nu niet? Tijdens de uitwerking naar de plot blijft dit goed verborgen, maar toen eenmaal alles duidelijk werd kon ik niet begrijpen dat ik dit niet gezien had. Martine heeft mij goed om de tuin kunnen leiden, fantastisch gedaan. Het eerste boek met WP was goed, Spiegelbeeld is een waardig vervolg hierop. Wederom een boeiend, prima uitgewerkt verhaal met een personage die een duidelijke groei doormaakt en mij nog zeker geruime tijd zal blijven interesseren.

4****

Deze recensie is eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl.

Titel: Spiegelbeeld|Auteur: Martine Kamphuis
Uitgever: De Crime Compagnie|ISBN: 9789461091918|Blz: 300
Verschijningsdatum: maart 2016

Spiegelbeeld is verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via:
Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *