Stille getuigen – SchrijveninHoorn – Diverse auteurs – recensie

Op hoeveel verschillende manieren kan iets of iemand een stille getuige zijn?

Tien schrijvers hebben een jaar lang gespeeld met deze vraag. Het resulteerde in achtentwintig zinderende verhalen.

Wat doe je als buurvrouw, wanneer je per ongeluk binnenloopt in een gruwelijke crime scene? Hoe houdt een kleine jongen stilletjes het huwelijk van zijn ouders bij elkaar? En wat als je alles nog glashelder hoort, maar de mensen om je heen denken dat je je in een definitieve coma bevindt?

Deze en meer dilemma’s worden tot op het bot uitgespeeld door de vele eigenzinnige personages. Eén ding is zeker: iedereen is wel eens een stille getuige geweest!

Het vijfde boek van SchrijvenInHoorn.

Auteurs: Debby Snel, Ditty van Drenth, Elly Godijn, Jack Rood, Jeroen Kraakman, Lieve van den Berg, Linda Kreuk, Mieke Koomen, Petra Ross, Tanya Hartman Kok

Stille getuigen is een verhalenbundel waar de diverse auteurs ieder hun eigen draai aan het thema hebben gegeven. De een duidt een persoon aan als stille getuige, de ander maakt een voorwerp tot stille getuige. Spannende en onderhoudende verhalen, allemaal nauwgezet uitgewerkt. Elk verhaal geeft je een gevoel mee, het verhaal kan beangstigen maar ook een gevoel van verdriet opwekken of een grote indruk achterlaten.

In een reflex trap ik op de rem en gooi mijn stuur om. Mijn geluidloze schreeuw hangt in het luchtledige, terwijl ik over de kop sla. De wereld trekt in slow motion voorbij.

De personages in de verhalen van Stille getuigen zijn allemaal gewone mensen, mensen zoals jij en ik. De gebeurtenissen die beschreven worden, kan iedereen overkomen. Soms worden er keuzes gemaakt, keuzes die elk mens zou kunnen maken. En iedereen kan een stille getuige zijn, alleen heb je het zelf niet altijd (meteen) in de gaten.

Dan zie ik een lampje knipperen. Het is van mijn laptop. Ik kruip erheen en druk een toets in. Skype staat nog aan en ik kijk in een donkere ruimte. Dit moet Tim’s kamer zijn.

Er waren verhalen bij die mij zeer beangstigden. Opgesloten zijn in je eigen lichaam, wel alles kunnen horen, maar niet in staat om te reageren. Een verschrikkelijk beschreven situatie die best wel een indruk achterliet. En dan een verhaal over twee mensen die op weg zijn naar elkaar. Mensen die ieder ook een ander leven hebben, maar nu even voor elkaar kiezen. Alleen het lot beslist anders, op een wel heel verregaande wijze.

‘Waarschijnlijk is ze niet bij bewustzijn en hoort en ziet ze niets.’
Wat, ik hoor en zie alles. Kijk dan verdomme naar me.

Er zijn verhalen in Stille getuigen die verbonden zijn aan elkaar, maar waarvan elk verhaal is geschreven door een andere auteur. Een verbondenheid tussen de personages, maar geschreven vanuit een ander oogpunt. Mooi gedaan en heel secuur uitgewerkt. Stille getuigen is een verhalenbundel die mij met regelmaat verrast heeft en geregeld in spanning heeft laten zitten. Een verhalenbundel die ik van harte kan aanraden!

 

Met dank aan Godijn Publishing voor het recensie-exemplaar.

Titel: Stille getuigen| Verhalenbundel
Uitgever: Godijn Pulishing| ISBN: 978-94-92115-20-1| Blz: 269

Stille getuigen is verkrijgbaar via:
Godijn Publishing
Bol.com

 

© 2017, Wendy. All rights reserved

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *