Stippen – Henriëtte Hemmink – Recensie

  • Titel – Stippen
  • Auteur – Henriëtte Hemmink
  • Uitgever – Callenbach
  • Aantal pagina’s – 155
  • Uitgave – Hardcover
  • ISBN –  9789026621086
  • Verschenen –  juni 2015
  • Genre – Jeugdboeken

Stippen-framed

Henriëtte Hemmink schreef al meer dan honderd jeugd- en kinderboeken. In Stippen beschrijft ze de wereld van een meisje met autisme van binnenuit. Stippen is onderdeel van de reeks Buitenbeentjes en geschreven voor kinderen vanaf 10 jaar.

Laura is een meisje dat leeft in haar eigen wereldje Ze zit in groep acht en haar favoriete kleding is kleding met stippen. Wat ze allemaal meemaakt schrijft ze in een dagboek. Ze heeft een beste vriendin, Susan. Maar soms begrijpen ze niets van elkaar. Als Laura zich terugtrekt in haar eigen wereldje zingt ze graag. Ze schrijft zelf liedjes. Niemand mag het horen totdat het helemaal perfect is. Als het helemaal naar haar zin is, neemt ze de liedjes op en zet ze op internet. Als mensen de liedjes horen zijn ze helemaal lyrisch en hierdoor durft Laura zich op te geven voor een talentenjacht.

Het verhaal van Laura in Stippen wordt afgewisseld met haar dagboekfragmenten. Dagboekfragmenten waarin Laura precies verteld hoe ze zich voelt. Ook zijn er een paar kleine hoofdstukken waar de gedachten van een mannelijk personage te lezen zijn. Voor Laura is het heel belangrijk dat alles volgens een vast stramien gaat. Onverwachte visite of een afspraak die niet door gaat, brengt haar helemaal in de war en in de ogen van andere mensen reageert ze raar en onredelijk. Alles moet gaan volgens haar planning en daar mag niet van afgeweken worden. Moeilijk voor de mensen om haar heen, maar nog moeilijker voor haarzelf. Ze wordt gezien als een binnenvetter omdat ze nooit iets te vertellen heeft en geen interesse toont voor anderen.

Ik heb uitgelegd dat het mij niet interesseert wat anderen te vertellen hebben. Ik heb geen zin om de dingen die ik meemaak of waar ik over nadenk met anderen te delen. Dat mag toch?’

Als de verzorgpony van haar klasgenootje Zara vermist wordt is Laura boos op dat klasgenootje. Had deze maar beter voor de pony moeten zorgen. Haar klasgenoten snappen de reactie van Laura niet helemaal. Het is toch erg dat de pony vermist is?
Als Laura vrienden wordt met Lennart wordt er meer duidelijk over deze vermissing. Ze trekt veel op met Lennart, maar dan wordt Lennart verliefd op haar. Wat moet ze hier nou weer mee? Wat is dat, verliefd zijn?

Gaat verliefd worden vanzelf of kun je dat beïnvloeden? Waarom zijn meisjes en jongens bezig met verliefd worden?

Henriëtte Hemmink verwoordt in Stippen op een heldere en leerzame wijze wat het inhoudt om autistisch te zijn. Door de dagboekfragmenten waarin uitgebreid Laura’s gevoelens en gedachten worden weergegeven, wordt het gedrag van haar inzichtelijk gemaakt. Waarom zij zich zo gedraagt en waarom dat vaste stramien zo belangrijk voor haar is. Voor iemand die niet bekend is met een Autisme Spectrum Stoornis, maakt dit boek veel duidelijk. Het is geschreven op een toegankelijke en begrijpelijke wijze en er is zelfs een klein beetje spanning aan toegevoegd wat het leuk en makkelijk leesbaar maakt voor de jeugdige lezer. Daar het Autisme Spectrum Stoornis toch wel vaak voorkomt vind ik dat dit boek thuishoort op de leeslijst van de scholieren. Stippen, een leuk en leerzaam verhaal voor de jeugd, maar ook volwassenen kunnen hier lering uit trekken.

Stippen heb ik gelezen voor Boekenbijlage.

Stippen is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of bij Bol.com.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *