Genre,  Lichte literatuur

Stroomversnelling – Olga van der Meer – Recensie

  • Titel – Stroomversnelling
  • Auteur –  Olga van der Meer
  • Uitgever – VBK
  • Imprint – Zomer & Keuning
  • Aantal pagina’s – 223
  • Uitgave – Paperback
  • ISBN –  9789401903387
  • Verschenen –  november 2014
  • Genre – Lichte literatuur

 

Omschrijving

Elines huwelijk is niet wat het geweest is. Ze ontvlucht de benauwende sfeer thuis in de armen van Raymond, die haar wél het gevoel geeft dat ze de moeite waard is. Maar ze zou hem in een oogwenk opgeven als ze een stabiel gezien kan vormen met Mark en haar kinderen. Daarvoor is het plotsklaps te laat als Mark ontdekt dat Eline een affaire heeft. Halsoverkop moet ze met haar kinderen intrekken bij Raymond. Een recept voor problemen en dat weet ze zelf ook, maar ze kan er niks meer aan doen.

Recensie

Olga van der Meer heeft inmiddels al veertig boeken geschreven, romans voor moderne vrouwen. Romans waar menigeen herkenbare situaties in tegenkomt. Stroomversnelling is het verhaal van Eline. Zij is niet meer gelukkig in haar huwelijk met Mark en ze stort zich in een affaire met Raymond. Toch wil ze blijven vechten voor haar gezin en breekt met Raymond. Maar het is al te laat, Mark is achter haar affaire gekomen en wil niet meer verder met haar. Raymond is allang blij dat hij toch een leven met Eline kan beginnen en Eline trekt bij Raymond in. Samen met haar kinderen, Lorena en Sander, twee kinderen die net beginnen te puberen.

In twintig hoofdstukken en met een soepele verteltrant is het verhaal van Eline te lezen, verteld vanuit de derde persoon. Ondanks dat Eline veel van Raymond houdt en graag bij hem wil zijn, gaat het ineens wel erg snel. En niet alleen voor haar, maar zeker voor de kinderen. Deze worden plotseling geconfronteerd met een totaal onbekende man en moeten daar ook nog bij inwonen.

Het was heel vreemd om haar kinderen om zich heen te hebben in het kleine huis van Raymond, waar ze hem tot nu toe altijd stiekem had ontmoet. Lorena en Sander pasten hier voor haar gevoel niet.’

Gescheiden zijn is niet uitzonderlijk meer en veel kinderen hebben meerdere klasgenootjes met gescheiden ouders. Veel samengestelde gezinnen, maar ook zoals in het boek gezinnen waar de ene nieuwe partner wel kinderen heeft en de andere niet. Ik weet dat het niet makkelijk is als je iemand tegenkomt die kinderen heeft en jijzelf niet. Kinderen met een rugzakje, kinderen met twee verschillende soorten levens. Een leven bij mama en een leven bij papa. Vaak verschillende opvoedingen en geconfronteerd worden met nieuwe partners van hun vader en moeder, terwijl de kinderen het liefste hun vader en moeder weer samen willen zien. Wat Olga heel goed verwoord heeft in Stroomversnelling, is wat het betekent voor die nieuwe partner die geen kinderen gewend is. Heel herkenbaar en de gevoelens die daarbij horen heeft ze perfect op papier gezet. Maar ook de strijd en het schuldgevoel van Eline is realistisch beschreven. Eline die zo graag weer een volmaakt gezin wil maar alles staat op zijn kop en het gaat gewoon niet zoals zij graag had willen zien.

Ik voelde me gewoon een indringer in mijn eigen huis. Dat zal echt moeten veranderen. Ze hoeven niet van me te houden, maar ze kunnen wel wat respect opbrengen, dat lijkt me toch niet teveel gevraagd.

De boeken van Olga van der Meer worden betiteld als vrouwenlectuur. Stroomversnelling is het eerste boek dat ik van haar gelezen heb, maar ik vind dat dit boek ook wel door mannen gelezen zou moeten worden. In ieder geval die mannen die met een scheiding te maken hebben waar kinderen bij zijn betrokken. Uit dit verhaal valt enige lering te halen en ook de man zal herkenbare situaties in het boek kunnen vinden. Juist omdat er zoveel herkenbaarheid in deze roman zit, vond ik dit een heel leuk boek om te lezen. Ik was altijd een fervent thrillerlezer maar dit soort romans zullen zeker vaker op mijn leestafel verschijnen.

Stroomversnelling heb ik gelezen voor Boekenbijlage.nl.

 Dit boek is o.a. verkrijgbaar bij uw lokale boekhandel of bij Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: