Truth or dance – Chinouk Thijssen – Recensie

India, Nikki, Lisa en Zoë zijn vier meiden die maar een wens hebben, een beroemde ballerina worden. Dit schooljaar op het conservatorium is heel belangrijk voor ze, want nu moeten ze laten zien wat ze waard zijn zodat ze naar de vervolgopleiding mogen. Het is hard werken en terwijl andere jongeren van hun leeftijd kunnen feesten en alles eten wat ze willen, geldt er voor deze meiden een strak regime. Maar ze hebben het er allemaal voor over. Niets lijkt hun succes in de weg te staan totdat ze plots aan een groepschat worden toegevoegd. De groepschat heet ‘Truth or dance’ en de meiden denken eerst dat dit bij een schoolproject hoort. Een project waarbij ze opdrachten moeten uitvoeren om kans te maken op de hoofdrol in de eindvoorstelling van het conservatorium. Maar de opdrachten zijn nogal bizar en soms zelfs gevaarlijk. Als er dan ook nog dreigende berichten komen, voelen de meiden zich steeds minder veilig en zelfs hun vriendschap lijkt gevaar te lopen.

Door middel van een spannende en beangstigende proloog weet Thijssen gelijk de aandacht te grijpen. Verhalend vanuit het perspectief van India, in de eerste persoon, gaat het verhaal terug in de tijd en vertelt hoe het drie jaar geleden begon. Dat Thijssen voldoende research heeft gedaan voor Truth or dance is goed te merken want de lezer krijgt een duidelijk beeld voorgeschoteld van hoe het leven van een ballerina eruit ziet. Tussen de meiden onderling is er weinig rivaliteit al heeft India het gevoel zich net iets meer te moeten bewijzen. Wel is er soms rivaliteit vanuit andere groepen en Raven, een meisje dat erg op haarzelf is, kan nogal vervelend uit de hoek komen en zij heeft vooral India in het vizier. Thijssen neemt ruim de tijd voor de kennismaking met de hoofdpersonages en laat hiermee ook het verhaal zelf rustig van start gaan. Ondanks dat deze meiden een net iets ander leven leiden dan andere jongeren van hun leeftijd, krijgen ze toch een aantal herkenbare dingen toegewezen. Al zullen ze vanuit de ogen van een echte puber soms wat braaf overkomen.

Vanaf het moment dat de groepschat in het leven komt van de ballerina’s, is het gedaan met de rust en ook vanaf dit moment is er een onderhuidse spanning voelbaar die voortdurend blijft rondwaren. De vraag wie er achter deze groepschat zit houdt de gemoederen flink bezig. Soms zijn er wel vermoedens maar die roepen alleen maar meer verwarring op. Tussentijds weet Thijssen de spanning meer op te voeren en ook steeds meer raadselachtige situaties toe te voegen. Er is een goede verdeling tussen de ‘normale’ dingen van het leven en de soms beangstigende situaties, maar naarmate het verhaal vordert krijgt de spanning steeds meer de overhand. Het valt dan ook steeds zwaarder het boek even terzijde te leggen. Truth or dance is het eerste deel van een trilogie en het is een veelbelovend deel. Door de personages nog niet helemaal uit te diepen blijft er nog veel te raden over. Thijssen sluit het boek af met een fragment die de nieuwsgierigheid nog meer laat groeien. Door de mogelijke openingen die gecreëerd zijn kan het verhaal nog vele kanten opgaan en dit maakt dat er uitgekeken wordt naar het volgende deel.

4****

Wendy Wenning

Deze recensie is eerder gepubliceerd op VrouwenThrillers.nl

Titel: Truth or dance| Auteur: Chinouk Thijssen
Uitgever: Clavis| ISBN: 9789044834116| Blz: 285
Verschijningsdatum: oktober 2018

Truth or dance is onder andere verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of via: 

Bol.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *