Tweedracht – Nicolet Steemers – Recensie

  • Titel – Tweedracht
  • Auteur – Nicolet Steemers
  • Uitgever – De Geus
  • Aantal pagina’s – 254
  • Uitgave – Paperback en ebook
  • ISBN –  9789044534986
  • Verschenen –  mei 2015
  • Genre – Spannende roman

Tweedracht-framed.jpg

Nicolet Steemers belandde via het vertalen van toneelstukken en de journalistiek in het schrijversvak. Eerder publiceerde zij de succesvolle thrillers Zachte heelmeesters (2007), Lichtval ( 2010) en Overspel (2011), het boek bij de gelijknamige televisieserie. Tweedracht is Steemers’ eerste roman bij uitgeverij De Geus.

Lucy en Daniëlle van Alphen zijn tweelingzussen. In hun kindertijd waren ze proefpersonen bij het Nederlands Meerlingen Instituut. Voor wetenschappelijke doeleinden werden ze geobserveerd. Hun psychologe daar was Clarice Woltering. Lucy werkt als geluidstechnicus en daarnaast is ze carrière aan het maken als cabaretière. Met Daniëlle is het allemaal niet zo goed gegaan, door drugsproblemen is ze aan lager wal geraakt. De zussen hebben al een tijd weinig contact.
De voormalig psychologe Clarice Woltering wordt dood aangetroffen in haar eigen huis, ze is vermoord. Omdat de bus van Lucy daar is gesignaleerd wordt Lucy als verdachte gezien. Maar ook Daniëlle wordt verdacht daar ze beiden een verleden hebben met de psychologe.

Hoewel ze geen uniform dragen, zijn de agenten die voor de ingang van het appartementencomplex staan er twee uit het boekje: vrouw met paardenstaart en broekrok, man met stekeltjeshaar en geruit overhemd. Daadkrachtige gezichten, atletische gestalten.

Tweedracht wordt verteld vanuit het perspectief van Lucy, in de eerste persoon. In het eerste hoofdstuk staan er twee agenten bij Lucy aan de deur. De agenten doen onderzoek naar de dood van Clarice Woltering. Na het eerste hoofdstuk worden de hoofdstukken afgewisseld: hoofdstukken waarin Lucy over eerder verteld en hoofdstukken over het politieverhoor. Het karakter van Lucy is goed uitgediept waardoor je je als lezer prima in haar kan verplaatsen. Haar tweelingzus blijft iets meer op de achtergrond. Door gebeurtenissen in het verleden is de band tussen de tweelingzussen ernstig verstoord. De frustraties van Lucy jegens Daniëlle zijn levendig beschreven en voor de lezer intens voelbaar.

In mei – een kleine twee maanden voordat de rechercheurs zich aan mijn deur meldden – was mijn zus na drie jaar, vier weken en twee dagen afwezigheid ongevraagd weer in mijn leven verschenen.

Tweedracht heeft mij voortdurend kunnen boeien, alleen kon ik er net iets te weinig spanning in vinden. Voor een spannende roman had ik graag een hogere spanningsboog gezien. Toch is het een verhaal dat voortdurend de nieuwsgierigheid vasthoudt waardoor je almaar door wilt blijven lezen. Ondanks het gemis in spanning vind ik dat de auteur het geheel goed heeft uitgewerkt met veel verrassende elementen in het verhaal en een toch nog onvoorziene plot.

sterstersterster half

Tweedracht heb ik gelezen voor VrouwenThrillers.nl.

Tweedracht is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel, Uitgever of Bol.com.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *