Uit de boekenkast – Memento Mori – Jolka

Memento Mori-framed

Achterflap:
Als beschermde getuige in de zaak Holleeder mocht Bram Zeegers een nieuwe identiteit aannemen. Hij twijfelde en weigerde.
Of niet?

In de nacht van 8 en 9 oktober 2007 overleed ex-advocaat Bram Zeegers onder verdachte omstandigheden in zijn woning aan de Lairessestraat in Amsterdam. Omdat hij een week voor zijn dood had getuigd tegen Willem Holleeder en bovendien bevriend was met de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra, werd er al snel over een verband gespeculeerd.
Onderzoek door de Amsterdamse politie en het Nederlands Forensisch Instituut in Den Haag leidde tot de conclusie dat Zeegers was overleden aan een overdosis MDMA in combinatie met alcohol. De politie en het NFI concludeerden dat het hier een tragisch ongeluk betrof.

Deze zaak hield in die tijd de media wekenlang bezig en ook Jolka kon het verhaal niet meer uit haar hoofd zetten. Ze volgde alle berichtgeving op de voet. Uiteindelijk begon ze de zaak te construeren en ging feiten opzoeken. Dat alles leidde uiteindelijk naar één gedachte: wat als het nu allemaal…

Mijn mening in het kort.

Memento Mori had ik al een hele tijd in huis liggen, maar ik kwam er maar niet aan toe om deze te gaan lezen. Mijn voornemen voor het komend jaar is om vaker een boek uit mijn eigen ongelezen leesstapel te lezen.
Gisteren begonnen in Memento Mori. Als ik de tijd had gehad was dit boek binnen een paar uurtjes uitgelezen. Maar vanmorgen de laatste bladzijden gelezen en had moeite om afscheid te nemen van dit boek.

Ondanks dat er in het boek regelmatig gewisseld wordt in de tijd, is het geheel prima te volgen. De lezer die alles rond Willem Holleeder heeft gevolgd zal al gauw merken dat er veel aandacht aan de details is besteed. En op een heel secure wijze. Jolka heeft zich heel goed ingelezen en ook al worden hier andere namen gebruikt en is het verhaal alleen gebaseerd op diverse gebeurtenissen, ik had regelmatig het gevoel dat ik een waargebeurd verhaal aan het lezen was. Moest dan ook wel af en toe even terugschakelen om weer even te beseffen dat dit verhaal fictie is.
De duistere kant van de onderwereld wordt hier uitzonderlijk goed belicht en dit geldt ook voor de politieke spelletjes die er gespeeld worden.
Memento Mori geeft een zeer heldere kijk op de onderwereld en is op intrigerende wijze geschreven. Jolka weet met haar eigenzinnige schrijfwijze een beangstigende sfeer weer te geven in dit verhaal, waardoor ik af en toe het kippenvel op mijn armen had staan.

Memento Mori was een aangename verrassing. Spannend en meeslepend. Het pakt je en het heeft tijd nodig om weer los te komen van het verhaal.

vijf ster

 

Titel: Memento Mori|Auteur: Jolka|Uitgever Letterrijn
ISBN: 9789081954341|Blz: 223

Memento Mori is o.a. verkrijgbaar bij de boekhandel, uitgever of bij Bol.com

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *