Val – Cis Meijer – Recensie

  • Titel – Val
  • Auteur – Cis Meijer
  • Uitgever – Fontein|VBK
  • Aantal pagina’s – 240
  • Uitgave – Paperback en e-book
  • ISBN –  9789026138270
  • Verschenen –  juni 2015
  • Genre – Young Adult thriller

Val

Liv en Sofia zijn hartsvriendinnen en allebei helemaal verslaafd aan urban-climbing. Sofia woont in New York en het is de bedoeling dat Liv na de zomer naar dezelfde highschool gaat als Sofia. Tot die tijd hebben ze veel contact via appjes en Skype. Maar Sofia is de laatste weken anders, afstandelijker en Liv kan haar moeilijk peilen. Dan krijgt Liv het bericht dat Sofia is verongelukt. De dag ervoor heeft Liv nog een appje gehad van Sofia waarin ze zegt dat het haar spijt en dat alles goed komt.
Een jaar later besluit Liv alsnog naar New York te gaan. Zelf heeft Liv grote twijfels over het ongeluk van Sofia en eenmaal in New York aangekomen besluit ze op onderzoek uit te gaan. Een onderzoek waarbij haar eigen leven in gevaar komt.

Met mijn ene hand hang ik aan het dak, met de andere aan het touw. Ik krijg nog een trap. De pijn bonkt als een dreunende hamer op mijn vingers. Maar ik verbeeld me dat ze niet van mij zijn. Die vingers zijn niet van mij en de pijn is niet van mij.

Val is de tweede YA-thriller van Cis Meijer. Haar debuut Verdoofd heb ik vorig jaar gelezen en had daar een positieve mening over. Ik was benieuwd naar haar volgende boek om te zien of ik weer enthousiast kon zijn. Vanaf het allereerste begin is er een goede spanning en deze blijft zich gedurende het verhaal opbouwen. Als lezer word je als het ware meegezogen en tot aan de laatste bladzijde blijft het verhaal intrigeren.
Liv mist haar vriendin nog steeds heel erg en ze wordt geteisterd door verschrikkelijke nachtmerries. Door naar New York te gaan hoopt ze eindelijk alles een plekje te kunnen geven en af te kunnen sluiten. Maar voordat ze het weet zorgt haar onderzoek voor veel onrust en haar eigen leven loopt gevaar. De dag voordat ze vertrekt krijgt ze een vreemd bericht.

Leave the past behind. Mind your own business.
Beware: don’t answer this message and don’t tell anyone.

Het grootste deel van het boek wordt verteld vanuit het perspectief van Liv, in de eerste persoon. Dit wordt afgewisseld met hoofdstukken die zich in het verleden afspelen, waar Sofia aan het woord is, in de derde persoon. Een ongedwongen schrijfstijl en een adequate opbouw van de spanning houden de aandacht op een plezierige wijze vast. Nieuwsgierig naar de afloop wilde ik alsmaar doorlezen. Het is wel heel wat, datgene wat een meisje van amper 16 jaar meemaakt in zo’n grote stad als New York. Misschien soms iets ‘too much’, maar aan de andere kant, daar is het ook fictie voor. Aangekomen bij de ontknoping bleek ik betreffende één ding volkomen op het verkeerde been gezet te zijn. Maar een ander voorgevoel bleek wel correct zijn. Een oplettende lezer zal er tijdens het lezen snel achter komen wat ik bedoel. Wederom ben ik na het lezen van Val enthousiast geraakt en Cis Meijer heeft zichzelf met dit boek ruimschoots bewezen. Gewoon weer een geweldige YA-thriller die ook in goede aarde zal vallen bij de al wat oudere lezers.

sterstersterster

Val heb ik gelezen voor VrouwenThrillers.nl.

Val is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of bij Bol.com.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *