4,5 sterren,  Beoordeling,  Genre,  Kinder & Jeugdboeken

Verboden terrein – Caja Cazemier – Recensie

  • Titel – Verboden terrein
  • Auteur –  Caja Cazemier
  • Uitgever – Ploegsma
  • Aantal pagina’s – 192
  • Uitgave – Paperback en e-book
  • ISBN –  9789021672953
  • NUR: 284
  • Verschenen –  juli 2014
  • Genre – Kinder & Jeugdboeken

Zondagmiddag. Femke heeft het huis voor haar alleen. Ze is met drie dingen tegelijk bezig: huiswerk maken, saxofoon spelen en op Facebook zitten.

Dan ziet ze een berichtje van Jesper: ‘Sorry’.

Meer staat er niet. Femke vindt het een beetje vreemd bericht en typt een berichtje terug: ‘Sorry waarvoor?’ Ze stuurt ook nog maar even een privé-berichtje naar Jesper. Er komt maar geen reactie terug van Jesper en Femke krijgt een beetje vreemd gevoel. Als haar vrienden Jesper ook maar niet kunnen bereiken, probeert Femke hem te bellen, maar hij neemt niet op. Op een gegeven moment besluit ze het huisnummer te bellen. De tante van Jesper neemt op. En dan krijgt ze afschuwelijk nieuws te horen, Jesper is dood, hij heeft zichzelf opgehangen.

Verboden terrein heeft een hardcover . Deze laat een jongen zien, zittend tegen de muur met een capuchon over zijn hoofd. Deze jongen straalt verdriet en eenzaamheid uit en na het lezen zal blijken dat deze cover goed bij het verhaal past.

In Verboden terrein vertellen de vrienden van Jesper afzonderlijk hun verhaal. Ze zitten met vragen, ze begrijpen er niets van. Ze hebben nooit iets gemerkt aan Jesper. Jesper heeft alleen een briefje voor zijn ouders achter gelaten waarop staat dat hij van ze houdt. En verder was er alleen dat woordje op Facebook.

Hier lag ze in haar bed, loodzwaar van verdriet, en het enige wat ze had waren al die vragen….’

Ieder mens reageert anders op een drama, zo ook deze vrienden. Bruno uit zich in een blog, welke soms heftige reacties veroorzaakt bij zijn vrienden. In alle verhalen is de impact die het gebeuren heeft, hevig voelbaar. Verdriet, onmacht maar aan de andere kant ook onbegrip. Hoe kon Jesper dit nu doen? Werd hij gepest? Nee, daar leek het niet op. Jesper was alleen erg onzeker. Waarom heeft hij geen hulp gezocht? Waarom heeft hij hun niet om hulp gevraagd? Maar ook de schuldgevoelens van de mensen om hem heen. Hebben wij iets niet gezien, hebben wij hem in de steek gelaten?

Sommige mensen ploeteren in alle eenzaamheid met het leven.’

Het is een behoorlijk heftig verhaal, de omschreven gevoelens van de personages zijn zeer begrijpelijk en je leeft ook echt mee met deze jonge mensen. Helaas is het tegenwoordig geen uitzondering meer dat een jonge tiener zichzelf van het leven beroofd. Iets om over na te denken….Legt de maatschappij tegenwoordig teveel druk op de jongeren? Gaat alles te snel?

Het verhaal is makkelijk en begrijpelijk geschreven, maar het kan je soms wat verdrietig maken. Het is nogal wat, als je op zo’n manier een vriend moet verliezen. Voor ouders het ergste wat je kan overkomen, je kind verliezen en dan zeker op zo’n manier. In dit boek wordt de nadruk gelegd hoe de vrienden van Jesper met dit verlies omgaan, ook goed om eens bij stil te staan hoe jongeren hier mee om gaan.

De vriendschap met Jesper is voorbij, maar de herinnering blijft.’

Verboden terrein laat op een zeer realistische manier zien hoe een aantal jonge mensen, met vallen en opstaan, om moeten leren gaan met een verschrikkelijke gebeurtenis die ze nooit zullen vergeten. Ieder op hun eigen manier, met of zonder hulp van anderen.

Wij moeten leren leven met vragen waarop geen antwoord is. We moeten accepteren dat we dit niet zullen kunnen begrijpen, dat er een stukje Jesper was dat verboden terrein was voor familie en vrienden.’

stersterstersterster half

Verboden terrein is o.a. verkrijgbaar bij de lokale boekhandel of bij Bol.com.

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: